Väl fungerande våldsam action

Av: Jan-Olov Andersson

Publicerad:

thriller

The old guard

Regi Gina Prince-Bythewood, med Charlize Theron, Kiki Layne, Matthias Shoenaerts, Chiwetel Ejiofor.

Det finns superhjältefilmer utanför Marvels universum.

”The old guard” är för övrigt tillräckligt bra för att kunna bli en franchise.

En amerikansk superhjältefilm som är baserad på tecknade serieromaner av Greg Rucka och Leandro Fernandez.
Helt uppenbart är Charlize Theron väldigt förtjust i att ta sig an roller som kräver fysiska utmaningar. Allt från att spela seriemördaren Aileen Vuornos (1956-2002) i ”Monster” (2003), till fysiskt stenhårda actionfilmer som ”Æon Flux” (2005), ”Mad Max: Fury Road” (2015) och ”Atomic blonde” (2017).
Eller som här. Hon, Matthias Schoenaerts, Marwan Kenzari och Luca Marinelli spelar legosoldater som är odödliga, som har levt i tusentals år. De tar sig ofta bara an uppdrag som är bra för mänskligheten. Kiki Layne (”If Beale Street could talk”) spelar en ny medlem i gänget. Chiwetel Ejiofor har också en viktig roll och Harry Melling spelar chefen för ett läkemedelsföretag som vill åt legoknektarnas unika förmågor till evigt liv, för att slå mynt av det.
Kanske fick Gina Prince-Bythewood regijobbet för att filmen har två kvinnor i centrum och för att hennes tidigare filmer varit tydligt feministiska. Hur som helst, utan att på något sätt förnya genren, så har hon – om man köper själva konceptet med odödliga hjältar – gjort en väl fungerande våldsam actionfilm.

Och cliffhangern mot slutet antyder väl att fler filmer är på gång…

Filmen finns på Netflix.

Publicerad: