Smederna drar sig ur elitserien i speedway

Siktar på att komma tillbaka nästa år

Av: Anton Johansson

Publicerad:
Uppdaterad:

Elitserien i speedway drar igång 11 augusti.

Men det blir utan Eskilstuna Smederna som inte kommer till start.

– Får vi inga intäkter så kan vi inte köra, så enkelt är det, säger klubbens ordförande Tobias Spångberg.

Eskilstuna Smederna har vunnit elitserien i speedway tre år i rad. Men när serien drar igång 11 augusti – tre månader försenat – finns laget inte med.

Serien kommer att köras utan publik, något som gör det omöjligt för Smederna att komma till start.

– Så länge vi inte kan ha publik, som är 50% av våra intäkter, kan vi inte köra och hoppas att allt går bra. Vi måste ansvara för hela föreningen, säger Tobias Spångberg.

Kan ni straffas för det?

– Vi har pratat med Svemo (Svenska motorcykeförbundet). Det de har sagt är att ingen förening kommer att straffas om man inte kan köra i år på grund av rådande omständigheter, säger Spångberg.

Börjar om nästa år

Ni kan alltså börja om i elitserien nästa år?

– Ja. Det vi jobbar efter är att bygga en förening som blir bättre, och ha pengarna kvar så vi kan göra det bättre nästa år.

Vad säger förarna?

– Det är tufft för dem, det är deras jobb. Men många är utomlands och kör och då vet man inte hur det blir med möjligheten att åka mellan länder. Jag vet att lagledningen har haft mycket kontakt med förarna. De förstår, men samtidigt är det deras jobb så det blir tufft för dem också.

Får sexsiffrigt stöd

De övriga åtta klubbarna är med och kör i vad som blir en enkelserie, men med en så kallad ”derbyomgång” för att alla lag ska få lika många hemma- och bortamatcher. Lagen kommer även att innehålla sex förare i stället för sju som man brukar.

Men Mikael Holmstrand, vice ordförande i intresseorganisationen Elitspeedway Sverige, tycker det är tråkigt att den regerande mästaren inte ställer upp.

– Alla klubbar hade välkomnat dem självklart och önskan var att alla skulle vara med, det hade också sett bättre ut, det ska man inte sticka under stolen med. En enhetlig serie hade sett bra ut men nu har de tagit det beslutet och det är bara att hoppas att alla klubbar kommer välmående ut till 2021, som också är en viktig del, säger han.

Slutspelet är schemalagt att börja 22 september där finalerna körs 6–8 oktober.

Elitspeedway Sverige meddelar även att klubbarna har fått 560 000 kronor var från regeringens krisstöd till idrotten.

Smederna firar SM-guldet 2019.
Foto: TT
Smederna firar SM-guldet 2019.
Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN