Läkemedelsföretaget: Kapacitet att få fram en miljard vaccindoser till hösten

Av: Michael Toll, Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

En miljard doser av vaccin mot coronaviruset. Redo att spridas över världen.

Det kan bli verklighet om det visar sig att vaccinet fungerar.

– I vanliga fall kan det ta många år att ta fram ett vaccin, men nu arbetar vi inom helt andra tidsramar, säger Christina Malmberg Hägerstrand, presschef Astrazeneca i Sverige, till Aftonbladet.

Svensk-brittiska läkemedelsföretaget Astrazeneca samarbetar sedan i mitten av april med Oxfords universitet kring utvecklingen av ett möjligt vaccin mot covid-19. 

Det potentiella vaccinet har testats på 1 100 friska britter i åldrarna 18 till 55, skriver The Guardian. Första svaren på testerna av vaccinet, som går under namnet ChAdOx1 nCoV-19,  kan komma nu i maj.

– Först om främst måste vi säkerställa att vaccinet fungerar och är säkert. Det är fortfarande i en tidig fas, säger Christina Malmberg Hägerstrand.

Om det visar sig att vaccinet ger goda resultat, säger sig Astrazeneca ha kapacitet att tillverka en miljard doser coronavaccin med första leverans i september.

Läkemedelsföretaget Astrazeneca har kapacitet att tillverka en miljard vaccindoser till hösten om vaccinet visar sig fungera.
Foto: TT
Läkemedelsföretaget Astrazeneca har kapacitet att tillverka en miljard vaccindoser till hösten om vaccinet visar sig fungera.
Foto: BYRMO CAROLINA
Forskare arbetar intensivt på att få fram ett vaccin mot coronaviruset. Bild från Karolinska Institutet i Huddinge.

Ingen förtur - trots starka svenskkopplingar

Redan nu har företaget ingått de första avtalen för minst 400 miljoner doser. Men vilka länder som kan få tillgång till vaccinet vill man inte gå in på.

– Vi för diskussioner med ett antal länder, regioner och organisationer för att det ska bli en rättvis tillgång av det här vaccinet världen över, säger Christina Malmberg Hägerstrand.

Hur blir det tillgången i Sverige

– Jag kan tyvärr inte vara så konkret. Vår ambition är att så många länder som möjligt ska kunna få tillgång till vaccinet, men exakt vilka vi för diskussioner med kan jag inte gå in på.

Foto: TT
Pascal Soriot, vd på Astrazeneca.

”Göra allt vi kan”

Läkemedelsföretaget får stöd från både den brittiska och amerikanska regeringen. Astrazeneca har bland annat fått mer än 1 miljard dollar (motsvarande 9,6 miljarder kronor) från Barda, Biomedical advance research and development authority, en avdelning vid USA:s hälso- och socialdepartement, för att påskynda processen att få fram ett fungerande vaccin. Den brittiska regeringen har gått in med motsvarande 764 miljoner kronor.

– Denna pandemi är en global tragedi och en utmaning för hela mänskligheten. Vi måste besegra viruset tillsammans, annars kommer det att fortsätta att leda till enormt personligt lidande. Vi kommer att göra allt för att få fram detta vaccin snabbt och göra det tillgängligt, säger Pascal Soriot, vd på Astra Zeneca i ett pressmeddelande. 

PODD Corona - så fattar man beslut under stor osäkerhet

Under coronapandemin är det mycket som har varit osäkert - vi vet varken hur dödligt viruset är eller hur vi bäst stoppar smittspridningen. Trots att vi saknar grundläggande fakta så behöver våra myndigheter och politiker välja väg och bestämma hur vi ska hantera viruset. I det här avsnittet pratar vi om hur man kan resonera när man ska fatta beslut, trots stor osäkerhet. Gäst i avsnittet är Karim Jebari, programledare är Marcus Ulvsand.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE