Nya rekord på Malmös bostadsmarknad – dyrare än någonsin

Av: Robert Rosén

Publicerad:
Närmare 34 000 kronor per kvadratmeter kostar i dag en bostad i centrala Malmö.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Närmare 34 000 kronor per kvadratmeter kostar i dag en bostad i centrala Malmö.

Priserna på bostadsrätter i Malmö fortsätter att stiga.

Aldrig har det varit dyrare än i januari 2020.

– Det ligger på all-time-high, säger Hans Flink, försäljningschef på Svensk Mäklarstatistik.

Månadsstatistiken från Svensk Mäklarstatistik visar att Malmö är den av storstadskommunerna där bostadspriserna stiger mest. Det senaste året har priserna på bostadsrätter i både centrala Malmö och stor-Malmö stigit med åtta procent.

– Det ligger på all-time-high. Både Malmö kommun och centrala Malmö har sina toppar nu, vilket är intressant. Många andra kommuner - merparten av alla i Sverige - hade sin topp 2017, säger Hans Flink, försäljningschef på Svensk Mäklarstatistik.

Det genomsnittliga kvadratmeterspriset på en bostadsrätt i centrala Malmö låg i januari på 33 862 kronor, medan det i kommunen i stort ligger på cirka 30 000 kronor.

Inte mest i kronor

– Man ska komma ihåg att även om centrala Malmö är i topp innebär 8 procent en prisökning med 2 400 kronor per kvadratmeter. Om man jämför med centrala Stockholm har det bara ökat med 7 procent men med 6 000 kronor. Ibland förblindar procenttalen, säger Hans Flink.

Även om bostadsrätterna är dyrare i Malmö än någonsin tidigare är det fortfarande betydligt billigare än i de andra storstäderna. I centrala Göteborg är kvadratmeterspriset för en bostadsrätt nästan dubbelt så högt medan det i Stockholm är uppemot tre gånger så dyrt som i Malmö.

Rikssnittet är även det högre än priset i Malmö, då det ligger på 41 216 kronor per kvadratmeter.

Foto: Pressbild
Hans Flink menar att framtidsprognosen är en 10 000-kronorsfråga.

Rekord varje månad

– Malmö hade några höga nivåer 2017 också, precis som alla andra kommuner, men de rekord som fanns då har slagits nu. Som mest låg det på 32 000 kronor hösten 2017 men sedan sex-åtta månader tillbaka har det varit högre än så i Malmö. Det har varit all-time-high från månad till månad kan man säga.

När det gäller skäl till att priserna på bostadsrätter är högre än någonsin tidigare pekar Kasper Isgren, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Malmö, på flera anledningar. Marknaden har inte påverkats lika mycket av regleringarna kring amorteringskrav, Malmö-Lundaregionen är i fortsatt stor utveckling och efterfrågan på bostäder har varit stor.

– Det är flera faktorer till nuvarande prisläge i Malmö men skulle jag dela upp det i tre anledningar så kan vi se att marknaden inte har dämpats av de regleringar som gjorts på kreditmarknaden gällande exempelvis amorteringskravet. Det har generellt också varit en hög efterfrågan i en stad som växer och fortsätter utvecklas. Sen finns det en del nya bostäder på centrala lägen i Malmö som byggts på heta citylägen vilket också gjort att en ny högre prisbild etablerats, säger Isgren.

Villapriser stiger kraftigt

Bostadsrättsmarknaden har successivt stigit och slagit nya rekord i Malmö månad för månad. Att spå om det kommer fortsätta så är svårt, men Kasper Isgren tror inte på en lika kraftig årsökning.

– Vi tror ändå att marknaden stabiliserar sig 2020. Vi tror kanske inte att det blir en ytterligare ökning på åtta-nio procent i år, utan att det planar ut lite. Men sen tror jag inte att priserna går ner heller. Det känns inte så.

Villapriserna har även de stigit mer i Malmö än i de andra storstadsområdena, även om det inte är något prisrekord som noterats. Det senaste året har medelpriset på villor i stor-Malmö stigit med 10 procent och ligger numera på 4 185 000 kronor.

Foto: Svensk Fastighetsförmedling
Kasper Isgren menar att det finns många faktorer till att priserna i Malmö fortsätter stiga.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE