Mejla

Oisin Cantwell

Mc-brottsligheten lika stor som bortglömd

Publicerad:
Uppdaterad:

Det är inte förvånande att mc-gäng dyker upp i utredningar om sprängdåd.

Deras brottslighet är lika omfattande som bortglömd av tidningar, radio och tv.

Foto: Nils Petter Nilsson

En man med koppling till Bandidos har i dag gripits och anhållits som misstänkt för sprängattentatet mot en bostadsfastighet på Östermalm i förra veckan.

Nyheten kommer bara timmar efter att en bomb detonerade i Norrköping i vad som tros vara en lokal mc-uppgörelse som innehållit två mord, sprängningar och attentat.

 

Det kanske framstår som att de kriminella mc-gängen vaknat ur en dvala de befunnit sig i sedan det nordiska mc-kriget mellan Hells Angels och Bandidos skördade 12 människoliv på 1990-talet.

Snarare är det så att medier fixerat sig vid förortsgängens uppgörelser och med dem vidhängande frågor om integration och helt enkelt glömt den kanske mest utbredda formen av organiserad brottslighet av dem alla.

Inte för att journalistiken borde ha struntat i att skildra det dödliga skjutvapenvåld som har brett ut sig de senaste åren, tvärtom, berättelsen om vissa förorter och dess utveckling borde ha fått större utrymme, men pressens förmåga att hålla mer än en tanke i huvudet samtidigt är olyckligt begränsad.

För ett drygt år sedan publicerade Institutet för framtidsstudier rapporten "Våldsbejakande extremism och organiserad brottslighet".

Det var en unik kartläggning av 15 244 personer som ingick i organiserad brottslighet eller politiska och religiösa extremistgrupper.

Den största gruppen, 5693 individer, visade sig bestå av medlemmar i kriminella mc-grupper. Figurer som inte sällan har ägnat sig åt narkotikabrott, utpressning, grova rån.

Medan politikerna tjatat på om förortsgangsters har de relativt bekvämt kunnat omgruppera och utveckla sin verksamhet. Polischefer, inte sällan ängsligt trendkänsliga, har dirigerat sina styrkor åt annat håll.

 

Det är alldeles för tidigt att dra slutsatser om dagens anhållande. För det första kan ju mannen visa sig vara oskyldig till attentatet på Östermalm. Konstigare saker har hänt.

Och för det andra innebär inte den misstänktes koppling till Bandidos nödvändigtvis att sprängningen är mc-relaterad. Den här sortens kriminella kan ha sina fingrar instoppade i alla möjliga syltburkar.

Men naturligtvis kan det visa sig att ett nytt mc-krig har brutit ut. I så fall är det dock knappast en konflikt mellan Hells Angels och Bandidos. De två organisationerna har sedan fredsavtalet slöts efter 90-talets konflikt lyckats hålla sams.

De har dock ett gemensamt intresse av att inga nya mc-gäng etablerar sig.

avOisin Cantwell

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM