Stefan Balazsi sålde hästar för 23 miljoner

Svenskens succédag på hästauktionen i Harrisburg

Av: Christoffer Wickman

Publicerad:
Stefan Balazsi i vinnarcirkeln när Atlanta vunnit Hambletonian
Foto: YouTube
Stefan Balazsi i vinnarcirkeln när Atlanta vunnit Hambletonian

I fjol utsågs han till ”Årets Uppfödare” i USA.

På den första auktionsdagen i Harrisburg sålde Stefan Balazsi nio stycken ettåringar – för totalt 2 440 000 dollar.

– Du måste kämpa med dina idéer och plötsligt faller den saknade pusselbiten på plats, säger han.

Stefan Balazsi, Order by Stable of Sweden, hade under måndagen nio stycken ettåringar till försäljning på den första auktionsdagen i Harrisburg i USA.

Stefan Balazsi, som i fjol blev utsedd till ”Årets Uppfödare” i USA, sålde alla nio – för totalt 2 440 000 dollar, vid dagens växelkurs cirka 23,3 miljoner kronor.

Stefan Balazsi sålde tre av de fyra dyraste hästarna under den första auktionsdagen, bland annat den dyraste och den näst dyraste.

”Jag såg inte vilka det var”

Den dyraste hästen som såldes under den första auktionsdagen blev Gangsta Rat, hon ropades in av svenske tränaren, med bas i USA, Åke Svanstedt. Svanstedt vann budgivningen i kamp med en grupp människor, med Jimmy Takter i spetsen.

– Jag såg inte vilka det var som budade. Jag hade bara en hjärtattack, sa Stefan Balazsi efteråt till Harness Racing.

Gangsta Rat ropades in för 550 000 dollar, liknande det Stefan Balazsi hade väntat sig.

– Hon var den snyggaste i försäljningen och hennes stamtavla är utmärkt, sa Stefan Balazsi till Harness Racing.

”Jag hade 15 dåliga år”

Snittpriserna för den första auktionsdagen i Harrisburg, där totalt 80 ettåriga hästar gick under klubban, landade på 124 851 dollar för en hingst och 154 848 dollar för ett sto – en rejäl procentökning.

– Det har varit en fantastiskt auktion så här långt. Jag är säker på att det är rekord för oss, sade auktionschefen Pete Sears till USTA angående snittpriserna.

Stefan Balazsi har de senaste åren fött upp en rad topphästar, bland annat Hambletonian-vinnaren Atlanta och Gimpanzee. I fjol sålde han bland annat Fifty Cent Peice för 500 000 dollar, på den aktuella Harrisburg-auktionen. Men det har inte alltid varit succé, berättar han.

– Jag hade 15 dåliga år, då ingenting fungerade. Jag hade stamtavlan, men hästarna tävlade inte bra. Nu är pusslet där och de tävlar bra, otroligt bra. Du måste kämpa med dina idéer och plötsligt faller den saknade pusselbiten på plats. Det tog år att räkna ut, berättar han för Harness Racing.

Stefan Balazsi är intresserad av konst, och namnger många av sina åringar efter berömda konstnärer. Den första auktionsdagens näst dyraste häst, som gick under klubban för 475 000 dollar, är namngiven efter en målning.

– Det bästa namnet jag kom på i år är från målningen Take This Society. Jag älskade det namnet, berättar Stefan Balazsi för tidningen.

Publicerad:

LÄS VIDARE