Goop: ”Känner mig piggare än på länge”

Gör comeback efter en månads frånvaro • Björn Goop i stor intervju om: • Ledarskap • Ofrivillig frånvaro • Skrockfullhet med mera

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: THOMAS BLOMQVIST/TR BILD
Björn Goop efter segern med Readly Express i Criterium de Vitesse.

TRAV

Sveriges segerrikaste travkusk genom tiderna har tvingats vila efter en operation på ena binjuren.

På fredag gör Björn Goop, 42, comeback.

Sportbladet Trav365 tog pulsen på stjärnkusken. Det mynnade ut i allt från ledarskap, pappa Olles avgörande ord i tidiga år och skrockfullhet – bland annat.

– Jag har vilat ordentligt, det har både varit nödvändigt och behövligt, säger han.


ANNONS: Nu kan du ta rygg på Sportbladet-experternas V86- och V75-system. Här går du med i andelslaget. [Extern länk]


För nio år sedan var stjärnkusken- och travtränaren Björn Goop med med om en olycka i Norge. Han ramlade av sulkyn, fick sprickor och ligamentskador i handleden.

Då var han borta från påsk till mitten på maj.

Vid en rutinkontroll tidigare i år så hittade läkarna en blödning i ena binjuren som var en följd av den nio år gamla smällen.

Den 11 mars blev det operation och Björn Goop har sedan dess inte kört några travlopp.

”Man öppnade upp ett rejält ingångshål på säkert 25 centimeter. Allt gick jättebra och läkarna var nöjda och nu väntar jag bara på att musklerna ska läka ihop runt såret”, skrev Björn Goop i sin krönika i Sportbladet.

På fredag gör 42-åringen comeback i sulkyn bakom egentränade Portland på Vincennes i Paris.

Trav365 tog pulsen på Sveriges segerrikaste travkusk genom tiderna. Det mynnade ut i allting från ledarskap, skrockfullhet, ofrivilliga avbrott till att få köra den franske nationalidolen i travvärlden: Bold Eagle.

Han blev utsedd till Årets Kusk på Hästgalan tidigare i år.
Foto: MARIA HOLMÉN/TR BILD
Han blev utsedd till Årets Kusk på Hästgalan tidigare i år.

”Märker ingen smärta”

Till att börja med, hur mår du?

– Det är bra, jag känner mig piggare än på många veckor. När man sytt så mycket så känner man självklart av det litegrann men det känns som magmuskeln återhämtat sig jättebra och jag märker ingen smärta.

Det senaste loppet gjorde Björn Goop söndagen den 10 mars när han vann storloppet Criterium de Vitesse på Cagnes-sur-mer utanför Nice med Readly Express. Vad han gjort under en månads frånvaro?

– Jag har vilat ordentligt, det har både varit nödvändigt och behövligt. Jag fick vila de första två veckorna och var mer eller mindre halvliggande. Jag har levt väldigt sunt, det säger morsan i alla fall, ha ha. De sista två veckorna har jag kunnat öka på och rört mig för fullt, det känns som det är stora framsteg.

”Jag orkade inte...”

Gör uppehållet från tävlingsbanan dig till en bättre tränare och travkusk?

– Jag vet inte men jag har fått tid att återhämta mig och fått mer tid över att lägga på stallet och kunnat vara mera närvarande än när man är borta väldigt mycket under en tävlingssäsong.

– I början efter operation gjorde det så pass ont så jag kunde inte göra så mycket – och orkade inte framförallt.

När man är borta en längre tid, reflekterar du över vad du gjort under karriären?

– Nja, jag sätter mig inte ner och funderar på det som varit, även om jag givetvis är jätteglad över det jag åstadkommit hittills. Men jag sätter hela tiden upp nya mål och strävar hela tiden efter att vara bättre.

”Kommer alltid bära med mig”

Hittills under 2019 har Björn Goop kört in 13 miljoner kronor som kusk och Stall Goop har kört in 5,2 miljoner kronor. Han har tidigare vunnit Elitloppet med Timoko – vid två tillfällen och Prix d’Amérique 2018 med Readly Express. Bland annat.

Han slutade trea i Prix d’Amérique med Readly Express sista helgen i januari i år. Men han lyfter fram två andra lopp som extra minnesvärda ögonblick över årets höjdpunkter – hittills.

– Det finns flertalet och jag tycker inte om att rangordna dem, det är svårt. Att vinna klassiska Prix de Selection med Face Time Bourbon tillsammans med segern i Prix de France med Readly Express på Vincennes var två starka ögonblick.

– Det var två helt olika lopp, med Face Time Bourbon var det voltstart och ett hektiskt lopp mot årgångstopparna och med Readly Express fick han sin revansch efter tredjeplatsen i Prix d’Amérique mot världseliten. Han fick sitta pricken över i:et.

Du nämner inte din fjärdeplats i omröstningen till Jerringpriset på Idrottsgalan!

– Jag tänkte på tävlingsbanan...men att komma fyra bland de bästa idrottarna i landet 2018, alltså, det är en jättemerit och någonting jag är jättestolt över och alltid kommer att bära med mig.

”Han har sett att jag lärt av misstagen”

Nästa fråga är given. Vad är det som fortfarande gnager som han hade velat göra annorlunda under året. När svaret dyker upp får pappa Olle Goop en nyckelroll.

– Jag är duktig på att känna om någonting blivit fel och inte älta det vidare, utan jag går vidare och lär mig av misstagen. Jag fick den läxan väldigt tidigt av min far som inte bara myntade uttrycket ”trav är trav”. Han sa även: ”kört är kört”. Och det är ju faktiskt så. Det är av misstagen du lär dig, säger Björn Goop och lägger till:

– Sedan dess har han aldrig sagt till mig någon gång eller påpekat hur jag ska köra i lopp. Han har sett att jag lärt mig av misstagen. Det blev tidigt min styrkeläxa för att hela tiden bli bättre och kunna gå vidare snabbt.

1 av 2 | Foto: MICKE GUSTAFSSON/TR BILD
Olle och Björn Goop.

”Vi är otroligt nära varandra”

Du har twittrat videos när pappa Olle Goop klivit in som ”ersättare” åt dig hemma på gården under din frånvaro. Vad betyder han för dig?

– Han har alltid haft stor betydelse. Han är en sådan förebild på alla sätt och vis med ett otroligt kunnande och meriter inte många kommer i närheten av. Han klev in nu och körde alla snabbjobb, vi är otroligt nära varandra och det blev mycket gliringar, mycket skoj och mycket skratt med både mycket allvar och humor, precis som det ska vara. Vi har 25 till 30 personer i stallet som gör ett enormt jobb och vi är som en stor familj.

Apropå stallet, du är chef för väldigt många människor. Hur jobbar du med ledarskap?

– Det har jag utvecklat mycket. Jag blev ansvarig chef i väldigt tidiga år, direkt efter skolan, och jag var ingen bra chef då. Jag var för pådrivande i början men har fått en annorlunda chefsroll ju äldre jag blivit, säger han ärligt.

– Det är många i personalen som testar att stå på egna ben, testa helt andra yrken, men som sedan kommer tillbaka. Det tyder på att det måste vara en bra arbetsplats, eller hur?

1 av 2 | Foto: THOMAS BLOMQVIST/TR BILD

Startar på Vincennes

Om man tittar på 2019, hur långt fram fäster du blicken?

– Jag har alltid nya mål men av ren skrockfullhet berättar jag inte vilka de är.

Varför inte?

– För när jag säger att jag ska vinna går det åt helvete, ha ha. Jag sätter så hårda krav och press på mig själv som det är, så jag är inte i behov av att sätta mer press på mig än nödvändigt. Det jag kan säga är att jag har en ny målsättning med varje dag och det är att jag alltid ska lära mig någonting nytt. Man kan aldrig bli fullärd i det här yrket och det gör det så jäkla roligt.

På fredag sitter Björn Goop upp bakom Portland. Och det är just på grund av just den hästen som gör att comebacken sker redan nu.

– Jag hade kanske kunnat vänta lite men Portland är en speciell häst. Han är lite annorlunda, bestämd i sitt humör men mycket bra. Han är svårkörd helt enkelt. Nu blir det comeback på fredag mest för att det är Portland som ska starta.

Kommer du vara nervös?

– Nej, inte nu är när jag redan är igång. Men det var annorlunda när jag inte hade kört på ett tag, det är som när du inte kört bil på några veckor. Det blir lite konstigt i början. Men nu har jag kört fullt i två dagar (måndag och tisdag).

1 av 2 | Foto: THOMAS BLOMQVIST/TR BILD
Tanken är att Björn Goop ska köra Bold Eagle på påskafton.

”Är nog inte världens lättaste”

Och apropå körningar. På påskafton kommer Björn Goop få chansen att köra den franske nationalidolen Bold Eagle för första gången någonsin i Prix de l'Atlantique på Paris-banan Enghien.

Hästens karismatiske ägare Pierre Pilarski har tidigare hyllat Björn Goop som en av världens bästa kuskar.

– Det är väldigt kul så klart men samtidigt sätter det en extra press. Jag pratade med kretsen kring Bold Eagle i veckan och de skickade en video när han gick jobb. Det är så klart kul att få träna och köra fina hästar, det är det man jobbar för hela tiden.

Och det är helt klart att du kör Bold Eagle?

– Så klart som det kan vara, men han ska vara i form, jag ska vara i form och mycket kan hända på vägen fram tills dess.

Okej, men för att tala travspråk, om allting klaffar då?

– Ha ha, ja. Men det är nog inte världens lättaste. Hästen är speciell och har haft en av världens bästa kuskar innan (Franck Nivard). Det är inte bara att hoppa upp och tro att det är enkelt. Men det är en häst med en kapacitet utöver det vanliga, avslutar Björn Goop.

Första anhalt blir dock fredag och Vincennes.


ANNONS: Nu kan du ta rygg på Sportbladet-experternas V86- och V75-system. Här går du med i andelslaget. [Extern länk]


Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!