Helena: Det var jag som våldtogs av nätdejten

”Jag var övertygad om att jag skulle bäras ut i en svart liksäck”

Av: Matilda Aprea Malmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

40-åringen träffade sina offer via nätdejtingsajter. Sedan våldtog, rånade och misshandlade han dem – och tvingade till sig hundratusentals kronor.

Helena är ett av mannens offer, och hon vill berätta.

– Det är ett steg i att må bättre. Och kanske finns det fler där ute som inte vågat berätta?

Helena, som är i 50-årsåldern, fick på fredagen en länk skickad till sig av sin väninna. Länken ledde till en artikel som handlade om det fruktansvärda hon och ett annat offer utsatts för: Våldtäkt, misshandel, förnedring, olaga frihetsberövande, stöld och utpressning.

– Nu när det är ute tänkte jag att det är dags att jag berättar själv. Kanske finns det fler därute som drabbats av honom och inte vågat berätta? säger Helena när hon ringer till Aftonbladet.

Året var 2018 och Helena hade tre månader tidigare separerat från sin man. De hade sålt sitt gemensamma hus och Helena hade fått in en bra slant på kontot som hon skulle använda för att köpa en egen lägenhet. Under tiden skulle hon bo i sin vuxna dotters hyresrätt i centrala Stockholm.

En övervakningsbild på mannen när han är på väg för att träffa en kvinna.
Foto: Polisen
En övervakningsbild på mannen när han är på väg för att träffa en kvinna.

Genom dejtingappen Badoo fick Helena kontakt med en man i 40-årsåldern. Han såg bra ut, nästan för snygg och dessutom ett par år yngre. Till en början gjorde det henne misstänksam.

– Men han var väldigt trevlig och vi hade kontakt ett par veckor innan vi bestämde oss för att ses på ett kafé och dricka kaffe.

Kaffet fick Helena dricka ensam. Mannen dök aldrig upp. Besviken gick hon hem igen och bestämde sig för att avsluta kontakten.

Drygt en vecka senare återupptogs kontakten.

– Vi hade väl mer eller mindre bestämt att vi skulle ses och ha sex om vi klickade. Jag skäms inte över det. Mat, sex och sömn är våra starkaste drifter. Jag, som kvinna, har också rätt att tillgodose det behovet om jag vill.

Foto: Polisen
Brödkniven som mannen ska ha hotat en man med.

”Hans ögon blev kolsvarta”

Klockan 23.30 anlände dejten till hennes lägenhet. Det ena ledde till det andra och efter en stund hade de ömsesidigt sex. Men mitt i samlaget blev hennes dejt som förbytt.

– Hans ögon blev liksom svarta. Han tryckte ner mitt huvud hårt i sängen och sa: ”Nu ska du lyssna på mig, du gör precis som jag säger.”

När Helena protesterade fick hon ett hårt knytnävsslag i ansiktet. Då förstod hon att det var allvar.

– Jag var övertygad om att jag skulle bäras därifrån i en svart liksäck.

De följande tio timmarna var Helena i mannens våld, de värsta hon någonsin upplevt.

Efter att Helena hade blivit slagen, låg hon kvar naken och rädd i sin säng. Mannen gick ut i vardagsrummet och tog fram små påsar med vitt pulver. Helena, som aldrig tidigare ens sett knark, tvingades under hot ta kokain med mannen.

Med ett obehagligt rus i kroppen tvingades Helena tillbaka till sängen.

– Sedan våldtog han mig.

Misslyckades överföringen – höjdes summan

När mannen tröttnat på att våldta henne ville han ha pengar. Han visste att Helena just sålt ett hus och att pengar fanns. Med fumliga händer försökte Helena föra över de 60 000 kronorna han begärt. Varje gång Helena misslyckades med pengaöverföringen höjde han summan han skulle ha.

– Men jag var så påverkad att det gick liksom inte.

Vid ett tillfälle drogs hon ut i badrummet där mannen tvångsduschade henne.

– Han skendränkte mig, flera gånger, det kändes som att jag höll på att kvävas. Jag tänkte hela tiden: Nu dör jag.

Foto: POLISEN
Ett smycke som mannen stal av ett av sina offer och pantsatte.

Efter otaliga samtal till banken lyckades Helena till sluta föra över 135 000 kronor till mannen. Därefter fick hon sätta sig, fortfarande naken, i sängen med ryggen mot dörren.

– Han sa: ”Jag vet att jag är en fitta och ett as”, och sen gick han.

Men Helena var inte säker på att han verkligen gått. I en timme satt hon med ryggen mot dörren tills hon till sist vågade se efter om han var borta. Klockan var då efter 12 och helvetet var över.

Efter andra besöket på SÖS, först tre dagar senare, vågade Helena anmäla mannen.

– Jag kände sådan skam. Och jag var rädd, han hade hotat att döda min dotter.

Trots att det fanns mängder av bevis och Helena hade pekat ut mannen valde åklagare att lägga ner fallet, berättar hon. Men i höstas, nästan två år senare, hade samma man gjort samma sak mot ett manligt offer.

”Tror inte jag är hans första offer”

Den 27 april i år dömdes Helenas förövare till sex års fängelse för två fall av våldtäkt, misshandel, utpressning, stöld, bedrägeri, övergrepp i rättssak, olaga frihetsberövande och narkotikabrott. Han dömdes också att betala omkring 600 000 kronor i skadestånd till sina offer.

Helenas liv har förändrats sedan våldtäkten. Det har varit svårt att hitta tillbaka i livet och hon kämpar fortfarande mot depression och ångest.

– Men att berätta är ett steg mot att må bättre. Man ska inte skämmas. Jag har rätt att ha sex med vem jag vill, men ingen har rätt att göra det han gjorde mot mig.

– Tidigare har jag varit konflikträdd, men nu går jag upp till kamp. Jag tror inte att jag var hans första offer. Om det finns några andra, hoppas jag att de kanske vågar berätta nu.

 

Fotnot: Helena heter egentligen något annat.

Publicerad:

LÄS VIDARE