Separatister i Jemen utropar självstyre

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Wail al-Qubaty/AP/TT
Separatister under en manifestation i Aden i södra Jemen i september i fjol. Arkivbild.

NYHETER

Krisen fördjupas i krigshärjade Jemen där separatiströrelsen STC utropar självstyre i landets södra delar. Detta sedan ett fredsavtal med den internationellt erkända regeringen fallit samman.

I ett uttalande anklagar STC regeringssidan för att "konspirera" mot självständighetsrörelsen i södra Jemen och att man från och med i natt utropat självstyre.

Den förnyade konflikten mellan parterna, som tidigare var allierade i striderna mot Huthirebellerna, uppstår i ett läge där FN försöker säkra en skör vapenvila i landet för att coronavirusutbrottet ska kunna hanteras.

Det var i fjol som STC vände sig mot president Abd Rabbu Mansur Hadis regering och drev ut den från sitt säte i staden Aden. Det innebar att kriget i Jemen komplicerades ytterligare och striderna har beskrivits som ett inbördeskrig inom inbördeskriget.

I november medlade Saudiarabien fram en överenskommelse om att bilda en enhetsregering och placera båda sidors styrkor under samma styre. Men det har inte burit frukt.

Den jemenitiska regeringens utrikesminister, Mohammed Al-Hadhrami, beskriver separatisternas utropande av självstyre som "en fortsättning på deras väpnade uppror" som kommer att få "farliga och katastrofala konsekvenser" för dem.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN