Elsparkcyklar

Här får elsparkcyklar egna parkeringsplatser

avNicole Gustafsson

Elsparkcyklar som ligger på gator och torg runt om i Stockholm har gjort många irriterade. Men slarvigt placerade elsparkcyklar kan snart vara ett minne blott – nu införs nämligen parkeringsplatser för dem.

Elsparkcyklar har under det senaste året blivit populärt att ta sig fram med på Stockholms gator. Men många har upplevt fordonen som störande – inte minst placeringen av dem.

Redan i början av året talade Stockholms stad och uthyrningsbolagen om att införa specifika uthyrningsplatser för elsparkcyklar. Nu har de diskussionerna blivit verklighet, rapporterar Stockholm Direkt.

Från och med första veckan i juli så kommer specifika parkeringsytor målas upp för elsparkcyklar.

”Tack för att du lämnar din sparkcykel här”

Totalt kommer det att handla om cirka 30 parkeringsplatser på 35 olika platser. Rutorna ska bli 120 centimeter breda för att få plats med en sparkcykel och mellan 4,5 upp till 15 meter i längd.

– Vi sätter en folie på marken som fungerar ungefär som ett klistermärke. Där kommer det att var en stiliserad bild på en sparkcykel och en text där det står ”Tack för att du lämnar din sparkcykel här”. Vi vill undersöka hur det håller. I övrigt har vi varit väldigt restriktiva med att ha olika markeringar i marken, säger Johan Sundman, projektledare på trafikkontoret, till tidningen.

I planen ingår även att elscooterföretagen själva ska upprätta cirka 400-500 virtuella platser i sina appar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Stockholm

Parkering