Tony Irving: ”Jag blev en homofob”

”Let’s dance”-profilen höll sin läggning hemlig

Av: Alex Hartelius

Publicerad:
Uppdaterad:

Som yngre kände Tony Irving skam och skuld över sin läggning.

I ”Sommar i P1” berättar han att han levde i en lögn.

– Att gömma min läggning har gjort att jag i perioder av mitt liv blivit en riktigt elak skitstövel, säger han.

I ung ålder kände Tony Irving, 52, en längtan att få vara heterosexuell, att vara som sin farsa och en man som accepterades av andra män.

I ”Sommar i P1” berättar han om alla gånger han använt sig av olika ”uniformer” för att dölja sitt sanna jag.

– Att gömma min läggning har gjort att jag i perioder av mitt liv blivit en riktigt elak skitstövel, säger han i programmet.

”Blev helt enkelt en homofob”

När Tony Irving var 18 år gammal flyttade han och hans dåvarande fru från London till Los Angeles för att jobba i en dansstudio. Då kom chocken.

– För första gången mötte jag ett gäng som var öppet homosexuella Jag hade lyckats lura min fru och min familj, men skulle det gå att hålla fasaden inför så här många nya människor? säger han och fortsätter:

– I min rädsla av att bli genomskådad skapade jag en ny uniform, en som jag i dag har svårt att förlåta mig själv för. Den skapades av hat, hat för mig själv och hat för allt som hade med homosexualitet att göra. Jag blev helt enkelt en homofob.

Tony Irving säger att han till slut genomskådades av sin fru som beslutade sig för att flytta hem till England igen.

– ”Jag tycker du ska stanna kvar, för här hör du hemma”, sa hon. I en mening så tvingade hon mig att inse att min uniform inte hade så bra passform som jag trodde. Hon sa: ”Du behöver inse att du är bög, för mig är du värdelös som en make”. Jag borde ha insett det för längesen.

1 av 3 | Foto: CAROLINA BYRMO
Tony Irving.

”Förändras hela tiden”

Att referera till livet i form av ”uniformer” är ett sätt för Tony Irving att överblicka sin förändring och utveckling som människa. Till Nöjesbladet säger han att alla blir programmerade av exempelvis sina föräldrar och lärare, och att det är först när man får prova sina egna vingar som man upptäcker vem man egentligen är.

– Den personen du är till naturen är inte den som programmerats. Jag programmerades till att vara en heterosexuell man, men till naturen var jag inte det. Ända från den dagen jag föddes fram till när jag lämnade mitt hem skulle jag vara en heterosexuell man, men det var jag ju inte. Då började det inre kriget, säger han.

När kom vändningen för dig?

– Jag var runt 30 år gammal. Det var först då jag började upptäcka att jag var bekväm i mig själv, det var då jag började släppa mitt förflutna och hitta min väg för att vara mig. Men resan är fortfarande på gång, den tar aldrig slut.

Vad menar du?

– Well, jag förändras hela tiden. Bara att jag sommarpratar är en sån sak, det har gett mig en ny erfarenhet. Den erfarenheten kommer jag att kunna titta tillbaka på om några månader och utvärdera om det var bra att jag tackade ja.

 

”Sommar i P1” med Tony Irving släpps 28 juni kl 07 och sänds i P1 kl 13.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN