Nya linbanan går mellan två länder

Ryssland till Kina på åtta minuter

Publicerad:
Uppdaterad:
Linbanan väntas börja byggas år 2020.
Foto: PYXID
Linbanan väntas börja byggas år 2020.

Kina

För första gången någonsin ska besökare kunna välja linbana som transport när de ska korsa gränsen mellan Kina och Ryssland. Det är över floden Amur, som linbanan ska gå.

Mellan Heihe i nordöstra Kina och Blagoveshchensk i Ryssland ska det i framtiden gå en linbana som tar passagerarna över floden Amur, skriver CNN. Det kommer att bli världens första linbana att gå mellan de två länderna.

Linbanan kommer möjliggöra för passagerare att ta sig mellan länderna på under åtta minuter, med en restid i linbanan på under fyra minuter. Under resan får passagerarna även möjlighet att se ned på de två länderna och floden som fungerar som ländernas gräns. Linbanan kommer att ha plats för 60 passagerare med bagage, och linbanan ska gå var 15:e minut. Projektet har redan dragit igång och byggandet av linbanan och dess terminaler väntas starta år 2020.

Foto: PYXID
På den ryska sidan ska en stor terminal byggas.

Designar även i Sverige

Det är arkitektbyrån UNStudio som designar terminalen för linbanan i Ryssland. Terminalen ska även ha en utsiktsplats, terrasser och restauranger.

– Linbanesystem förser oss med en ny form av kollektivtrafik som är hållbar, extremt snabb, pålitlig och effektiv. Trots att det främst är en pragmatisk lösning så är linbanor också ett mycket trevligt sätt att resa eftersom de möjliggör för oss att se och uppleva våra städer på helt nya sätt, säger Ben van Berkel, grundare av och arkitekt vid UNStudio, enligt CNN.

UNStudio har även designat linbanor i Amsterdam, och i Göteborg. Stadslinbanan i Göteborg grundar sig i göteborgarnas vilja att enklare ta sig över älven, och tanken är att den ska binda samman stadsdelarna och bidra till en smidig resa mellan Järntorget till Wieselgrensplatsen. Om linbanan i Göteborg blir av eller inte är dock oklart, just nu pågår en genomförandestudie och eventuellt investeringsbeslut kommer i början av 2020.

Foto: Plompmozes
Om Göteborg får en linbana eller inte avgörs 2020.
Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA