Le Pens attack: ”Du tar stöd av terrorister”

avAugust Håkansson

Under loppet av några minuter hann presidentkandidaterna kalla varandra för lögnare, döma ut varandras program och avbryta både varandra och programledarna.

Marine Le Pen anklagade Emmanuel Macron för att ta stöd av radikala islamister, medan Macron kontrade med att Le Pen “vill skapa det inbördeskrig terroristerna vill ha”.

I en opinionsundersökning gjord kort efter tv-duellen var en majoritet av fransmännen överens om vem som var mest övertygande i duellen.

1 av 5

Tv-duellen mellan de båda kandidaterna i det franska presidentvalet har beskrivits som avgörande inför valets andra omgång på söndag. Sändningen brukar ses av drygt 20 miljoner fransmän.

Högerextrema Marine Le Pen gick ut hårt och hann på tre minuter anklaga den oberoende mittenkandidaten Emmanuel Macron för att vara en “bankir” och för att vara den nuvarande presidenten François Hollandes ”arvtagare”, ett mantra som har varit tydligt i hennes kampanj den senaste tiden.

”Ett krig”

Marine Le Pen sa sig vara ”lycklig” över sin valkampanj som hon menar har visat på två totalt skilda världsuppfattningar hos kandidaterna.

– Monsieur Macron står för en brutal globalisering och ett krig där alla ställs mot alla, hann hon säga redan under den första minuten.

Men hon fick snabbt mothugg.

– Det enda du förmedlar är en känsla av nederlag. ”Vi ska stänga gränserna”, som om det skulle lösa problemet. Jag står för ett starkt Frankrike, löd Emmanuel Macrons ord.

Avbröt varandra

I nästan 40 minuter försökte de två programledarna avbryta kandidaterna, men lyckades inte. Till slut lyckades de leda in på frågan om terrorism och det var i den det hettade till som mest.

Marine Le Pen anklagade Emmanuel Macron för att under sin valkampanj ha tagit stöd av en organisation som står nära det Muslimska brödraskapet.

– Du går terroristerna till mötes, sa Marine Le Pen.

”Det är mig eller Merkel”

Även i frågan om EU och euron blev tonläget aggressivt. Kandidaterna står för totalt skilda uppfattningar om Frankrikes relation till unionen och valutan.

– Frankrike kommer att styras av en kvinna. Antingen av mig, eller av Angela Merkel, sa Marine Le Pen och försökte med det peka ut Tyskland som en motståndare till Frankrike.

Emmanuel Macron krävde å sin sida svar på vad sin motkandidat vill med landets valuta. Marine Le Pen har den senaste tiden tonat ner frågan om ett utträde ur euron.

– Euron är bankirernas valuta, inte folkets, sa Marine Le Pen och bekräftade därmed att hon vill återinföra en nationell valuta.

Men hon mötte snabbt motstånd. Emmanuel Macron dömde ut ett utträde ur euron som ”farligt”, och kritiserade också vad han ansåg vara Marine Le Pens otydlighet i frågan.

Bedömare: en historisk debatt

Kort efter debatten genomförde tv-kanalen BFM en opinionsundersökning med frågan ”vem var mest övertygande i debatten?”. 63 procent svarade Emmanuel Macron, medan 34 procent svarade Marine Le Pen.

Debatten har redan beskrivits som historisk och inte lik någon tidigare presidentvalsduell. Den beskrivs som mer aggressiv och mer kaotisk än sina föregångare.

Runt 19 procent av fransmännen uppgav innan duellen att de fortfarande inte bestämt sig för vilken kandidat de ska rösta på.

Frågan många ställer sig nu är om onsdagens tv-duell gjorde fransmännen klokare, eller förvirrade dem ytterligare.


De tre hetaste ämnena i duellen

EU och euron

De två kandidaterna står för totalt skilda uppfattningar om EU och euron. Marine Le Pen vill lämna Schengen-samarbetet, folkomrösta om ett utträde ur EU, säga upp frihandelsavtal och lämna valutaunionen. Emmanuel Macron vill å sin sida att EU ska skapa ett gemensamt säkerhetsråd och att samarbetsländerna inom euron skapar ett slags ”europarlament”.

Terrorismen

Marine Le Pen anklagade sin motkandidat för att ta stöd av radikala islamister i sin valkampanj och att ”inte ha någon som helst idé om hur terrorism ska bekämpas”. Emmanuel Macron kontrade med att Le Pen ”endast är ute efter att hitta syndabockar” och att hon ”ställer olika grupper emot varandra”.

Fransk ekonomi

Redan under de första minuterna anklagade Marine Le Pen sin motståndare för att stå upp för en ”brutal globalisering” som kommer att slå hårt mot arbetare och att han är den nuvarande presidenten François Hollandes ”arvtagare”. Emmanuel Macron svarade med att Marine Le Pen ”inte har viljan att föra en demokratisk debatt” om ekonomin.

ARTIKELN HANDLAR OM