”Vi blev utspelade – de skulle kunna spela i La Liga”

Av: Per Bohman

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYR N

BILBAO.

Athletic Bilbao fortsätter ösa beröm över Östersund.

Storstjärnan Iñaki Williams är näste man att hylla jämtarna.

– Alla vet att vi blev utspelade senast. Östersund kändes som Barcelona och jag tror att de skulle överleva i La Liga, säger han till Sportbladet.

I Baskien är folk förbluffade. Hur kunde den där lilla, nya klubben långt uppe i Norden dominera mot storlaget Athletic Bilbao?

Sedan dess har baskerna tävlat i att hylla spelarna från Jämtland.

– Östersund såg ut som Barcelona, vi häpnades över nivån, sa Eneko Boveda till eldesmarque.com häromdagen.

”Alla vet att de spelade ut oss”

Foto: Alvaro Barrientos / TT / NTB Scanpix
Williams

Under presskonferensen inför torsdagens fajt mot Östersund, som Bilbao är piskade att vinna för att ha häng på slutspelsplatserna, fick Sportbladet chansen att ställa ett par frågor till storstjärnan Iñaki Williams.

– Alla vet att de spelade ut oss senast. Men nu har vi hemmaplan och vi har lärt oss läxan. Vi måste liksom ändra dynamiken i matchen och helt enkelt vara bättre.

Håller du med din lagkamrat Boveda om att Östersund är som Barcelona?

– Jag förstår precis vad han menar. De kändes som Barcelona. Men självklart har Barcelona i grunden ett mycket bättre lag än Östersund. Men de är bra och vi måste göra så att San Mamés känns som en stor och jobbig arena för dem. Det ska kännas obekvämt.

Tror på ÖFK i La Liga

Den vindsnabbe yttern, som de senaste åren har ansetts vara hela Baskiens största talang, tror att Östersund skulle kunna göra bra ifrån sig i La Liga.

– Efter den senaste matchen? Absolut! De skulle överleva i La Liga. Men nu är de ännu mer motiverade och spelar ju redan i Europa. Jag vet inte om jag är rätt person att bedöma Östersunds kvalitet, men jag tror faktiskt att de skulle göra det bra i La Liga.

Vilken spelare var ni mest imponerade av efter den första matchen?

– Nummer tolv. Vänsteryttern (Ken Sema). Det är en spelare som går rakt mot mål och är mycket bra. Men hela laget var bra.

Tränaren håller dock inte med...

Tränaren José Angel Ziganda medger att han har stor respekt för Östersund efter den senaste matchen, men vill inte likna svenskarna vid Barcelona.

– Jag tycker om Boveda, som jämförde Östersund med Barcelona, väldigt mycket – men jag håller inte med.

Trots att laget haft en hyfsad form i La Liga de senaste omgångarna är Ziganda en pressad man. På presskonferensen fick han menande frågor om han känner stödet från ägarna och styrelsen.

– Jag känner att de backar mig till hundra procent.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.