ÅSIKT

Räkna inte ut Trump

Åsa Linderborg: Demokraternas vägval är avgörande

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

avÅsa Linderborg

Foto: REUTERS TT NYHETSBYRÅN
Hillary Clinton i debatt mot Donald Trump.

Det är nu ett år sedan Trump vann presidentvalet och Demokraterna befinner sig fortfarande i förnekelse – åtminstone dess etablissemang. Hillary Clintons memoarer What happened? söker alla andra förklaringar till fiaskot – det var Ryssland, FBI, allmänt unkna åsikter i de breda folklagren etc – än politiken hon gick till val på. Hon hade inte ett enda förslag som skulle förbättra den vita, svarta och bruna arbetarklassens liv, mer än höjda minimilöner – som hon knappt pratade om.

Men nederlaget ska inte bara sökas i Clintons katastrofala kampanj.


I senaste The Nation skriver William Greider (inte släkt med svenska Göran mer än i tanken) om partietablissemangets oförmåga att bry sig om den arbetarklass som röstade på Obama i två val men vägrade Clinton.

2008 gick Obama till val på att utrota hungern hos barn. Det är i sig en omöjlig sak, eftersom fattiga barn har fattiga föräldrar. Men under Obamas år ökade antalet ungar som inte vet nästa gång de ska få äta sig mätta. Obama, som hade en stenhård vänsterpopulistisk politik mot Wall Street, öppnade Vita husets dörrar för den rikaste procenten. En flitig gäst var General Electrics Jeffrey Immelt, som hade på sin agenda att sänka lönerna – och lyckades med det.

Idag lever 41 miljoner amerikaner lever på matkuponger. Trump kommer göra dem ännu fler – han ska kraftigt skära i matkupongsystemet – men i ärlighetens namn har han ärvt ett enormt problem.


”För varje förlorad arbetarröst ska vi vinna två urbana republikaner”, deklarerar Chuch Schumer, som aspirerar på att nå partiets allra högsta topp och förmodligen mer än så. Det är just den inställningen som gör att en historiskt impopulär president kan vinna även 2020.