Fredriksson: Det är svårt att inte häpna

FOTBOLL

SvFF-topparna har skakat på huvudet åt att damerna hotar att bojkotta Fotbollsgalan kort inpå deras viktigaste match.

Men nu är det dags för oss andra att göra likadant åt en kanske ännu större match.

230 kronor per dag.

Det är svårt att inte häpna.

Det har varit ett gäng minst sagt märkliga dagar för svensk fotboll. 

Herrarna har, trots ett förmodat störningsmoment (om man lyssnar till SvFF-topparna) och ett Italien på andra sidan, lyckats nå ett efterlängtat VM.

Det har varit tårar, miljonregn och tid för nya drömmar om en framgångsrik svensk mästerskapssommar. 

Samtidigt har Lasse Richt stått och osat, varit upprörd och besviken.

Det har suckats på förbundsstolarna. 

Damerna?

Har de börjat krångla mitt i allt?

Drog en lång harang

Efter Fotbollskanalens avslöjande och Caroline Segers uttalande om den planerade bojkotten av Fotbollsgalan avfärdade Karl-Erik Nilsson det snabbt som ett missförstånd – något som snabbt tillbakavisades.

Håkan Sjöstrand drog en lång radänga om att man är fri att avstå spel i landslag om det inte passar, om man inte kan utgå från förbundets förutsättningar.

Han har också sagt att han tror att det påverkade herrarna i deras viktiga Italien-möte, trots att man inte lät en enda spelare ens uttala sig i frågan. 

Nu när den allra värsta playoff-hysterin har lagt sig, och med de märkliga utspelen i minnet, tittar vi nu på… en ersättning på 230 kronor per dag.

Sportbladets reporter Kristoffer Bergström har via källor tagit fram delar av de avtal som spelarna i damlandslaget har idag, och redan efter en snabb blick på de olika siffrorna kan man konstatera en sak.

Det är inte herrarna vi ska oroa oss för.

Det är för dåligt

Damerna har verkat utan avtal hela året och att förbundet låtit det gå så här långt är för dåligt. Som om det frånvarande nya avtalet inte vore distraherande nog för de bästa spelarna i Sverige, OS-silverhjältarna från ifjol, har de dessutom länge verkat med en ersättning som andas allt annat än den moderna fotbollsrörelse som Svenska Fotbollförbundet vill ge sken av att de är.

Caroline Seger, Hedvig Lindahl och Nilla Fischer är inte giriga. De kämpar inte för jämställdhet, utan för en skälig ersättning.

Vad en skälig ersättning innebär är ju såklart subjektivt, och många ställer sig skeptiska till att förbundet ska ösa pengar över spelare som får äran att representera sitt land och dessutom är betalda av sina klubbar.

Men det är inte i den frågan damerna kämpar.

Just nu har de enligt Sportbladets uppgifter 22 kronor i traktamente efter avdrag av frukost, lunch och middag per dag under en samling i Sverige, några tior mer om de åker över landsgränsen. De får en klumpsumma på 2000 kronor för en samling – en summa som pumpas upp vid ett mästerskap.

Det är svårt att inte häpna.

Respektlös att dra ut på det längre

Jag har otroligt svårt för Lasse Richts uttalande om att det är respektlöst från "den som startade det här” (Caroline Seger).

Herregud, själv försöker jag bara begripa hur det kunnat ta så här långt tid innan spelarna fått nog och höjt rösten.

I samband med strejken i Danmark tidigare i höst pratade kaptenen Seger med oss journalister om hur ogärna hon ville se något liknande i Sverige. Hur viktigt det är för spelarna i landslaget att spela sin fotboll, att dra på sig landslagströjan.

En gala, där damerna dessutom sällan varit något direkt huvudnummer, mäktade de med att lägga i potten.

Det vore faktiskt respektlöst av förbundet att låta förhandlingarna dra ut på tiden längre än så.

Damlandslagets samtliga medaljer genom åren 00:45