ÅSIKT

Ta ingen skit, Löfven!

Åsa Linderborg: Gör 2018 till ett klassval – fortsätt kalla dig för svetsare

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Emil Wesolowski / AFTONBLADET / 85777
Stefan Löfven är före detta ordförande för If Metall.

avÅsa Linderborg

KULTUR

Det är en gåta att Stefan Löfven varit så dålig på att utnyttja sin klassbakgrund. Jag har tänkt att det handlar om ovilja att dra in sin person. Eller att han inte vill stöta sig med potentiella väljare som ser ner på sådana som han. Klassförakt är det ju nämligen gott om.

Svensk politisk historia utmärker sig för sina framstående autodidakter. Trots det har borgerligheten de senaste tjugofem åren vädrat sin oro över att en vanlig arbetare ska bli den yttersta representanten att leda landet.

När textilarbetarsonen Ingvar Carlsson avgick, skrev en liberal ledarskribent på DN om sin rädsla över att någon Nisse i Hökarängen, skulle bli partiledare och statsminister. Det får inte ske! Det blev arbetargrabben Göran Persson som tog över, som genast och orättvist hånades för sin engelska.


Idag heter statsministern Stefan Löfven och han är, eller har varit, svetsare. Och hånas för det. "Svetsarn" är ett nedsättande epitet som både moderata riksdagsledamöter, sverigedemokrater och avgrundshögern kastat i ansiktet på honom – och därmed på alla knegare i LO-kollektivet. Vem vill att han ska företräda oss internationellt? Att moderater är elitister är inget att orda om, men att högerpopulisterna, som gör anspråk på att företräda folket, också är det, är nog så avslöjande.

I dagens partiledardebatt trädde Löfven äntligen fram i blåställ. I ett replikskifte med Ulf Kristersson, politikerbroiler sedan barnsben, sa han: "Jag är en enkel svetsare, men kan läsa."


Den enda meningen rymmer en skön vänsterpopulistisk ilska mot alla som påstår att vanligt folk är illitterata, ja för outbildade och dumma i huvudet för att förstå vad politik handlar om. Ska sådana ens få ha rösträtt? är en allt vanligare fråga som det liberala etablissemanget ställer sig.

I nästa ordväxling dunkade Löfven ner Jimmie Åkesson på välfärds- och skattesänkarfrågor. I ”Sverigevännen” Jimmie Åkessons Timbro-kopia till budgetmotion är de arbetarklassväljare som lämnat S för SD jätteförlorare. Det kan sossarna bara förklara om de vågar göra höger-vänsterkonflikten levande igen.

Fortsätt så här, Löfven, ta ingen mer skit! Och gör valrörelsen 2018 till ett klassval.

ARTIKELN HANDLAR OM