Det ekar tomt när SD pratar om klimatet

Slutreplik från Fredrick Federley om klimatpolitik

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

SD:s klimatpolitik följer samma logik som att vi skulle behålla barnaga för att det finns andra som slår sina barn mer, skriver Fredrick Federley.
SD:s klimatpolitik följer samma logik som att vi skulle behålla barnaga för att det finns andra som slår sina barn mer, skriver Fredrick Federley.

SLUTREPLIK. Det ekar tomt när Sverigedemokraterna inte ens försöker att svara på min fråga om varför de inte röstade för klimatlagen i Europaparlamentet, samtidigt som de tar varje tillfälle i akt att bedyra att det är globalt som klimatförändringarna måste hanteras.

Vet de inte varför de röstade nej? På vilket sätt tänker de sig att de ska göra skillnad internationellt och globalt, om inte på EU-nivå? Det verkar rentav som att de själva inte tycker att de har någon klimatpolitik värd att tala om.

För Centerpartiet handlar minskade utsläpp, satsningar på en biologisk mångfald och cirkulär ekonomi inte om symbolåtgärder, utan om att göra skillnad på riktigt. Att EU idag står står för en relativt liten del av utsläppen globalt och att det finns andra som kontinenter som är värre är i mina ögon inte ett bra argument för att vi inte ska göra det vi kan för att få ner våra utsläpp ytterligare.

Det är samma logik som om vi skulle behålla barnaga med resonemanget att det finns andra som slår sina barn mer. När Sverigedemokraterna förminskar EU:s roll i klimatarbetet globalt så förbiser de helt att Europa, som en av de största marknaderna, kommer att vara drivande av världsutvecklingen – inte minst inom teknik, innovation och klimat.

När Sverigedemokraterna i ett och samma andetag pratar om att det är viktigt att kunna utgå ifrån fakta för att i nästa sekund lyfta kärnkraften som en hållbar energikälla finns det skäl att dra öronen åt sig.

Vid det här laget är de flesta införstådda med att kärnkraften håller på att fasa ut sig själv – utan politisk inblandning. Helt enkelt för att det inte är lönsamt med kärnkraft längre – anläggningarna är för dyra att driva, kontra intäkterna. Energimarknaden jobbar med nya lösningar.

SD står ensamma kvar på stationen och väntar på ett tåg som redan har gått.


Fredrick Federley, Europaparlamentariker Centerpartiet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE