Erkänner fusk: ”Det är absurt”

Förbundskaptenen: ”Ryktena är sanna”

Av: Andreas Käck

Publicerad:
Uppdaterad:
Arkivbild på Ilkka Herola. Enligt Finlands förbundskapten Petter Kukkonen ska flera av de finska åkarna inför tävlingarna i Ruka förra helgen stoppat in disktrasor i kalsongerna.
Foto: Matthias Schrader / TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild på Ilkka Herola. Enligt Finlands förbundskapten Petter Kukkonen ska flera av de finska åkarna inför tävlingarna i Ruka förra helgen stoppat in disktrasor i kalsongerna.

SPORTBLADET

En fuskdebatt har blossat upp inom nordisk kombination.

Finlands förbundskapten Petter Kukkonen erkänner utan omsvep att hans åkare fuskar, men hävdar också att vissa rivaler fuskar ännu mer.

– Det har spårat ur, säger han.

Dräkternas storlek är direkt avgörande för hur långt en hoppare flyger. Finländske legendaren Janne Ahonen, som numera jobbar med att tillverka dräkter, säger att ”inte ens kemisk dopning kan ge lika stor fördel som en stor dräkt”.

Nu medger åkarna att de fuskar.

För tidningen Ilta-Sanomat erkänner Finlands förbundskapten Petter Kukkonen att flera av hans åkare stoppade ner disktrasor i kalsongerna inför tävlingarna i Ruka förra helgen.

På så vis lurade de mätverktyget som kontrollerar storleken för byxans område vid skrevet.

– Ryktena är sanna. Förra tisdagen hade FIS (Internationella skidförbundet) en mätkontroll i Ruka. Efter den bestämde vi oss för att fuska. Jag tar ansvar för det, säger Kukkonen.

Han uppger samtidigt att rivaler från andra nationer gått ännu längre och stoppat ner stora tvättsvampar i kalsongerna.

– Och då kan man tjäna 7-8 centimeter.

– Det låter absurt att säga det, men faktum är att vi fuskade för lite. Tyvärr är det så här det ser ut i vår sport. Man kommer undan med fusk, fortsätter han.

”Låter ofattbart”

Guntram Kraus är ytterst ansvarig för mätkontrollerna som FIS utför. Han förklarar att problemet är svårt att komma åt, eftersom de av etiska skäl inte tillåts ”undersöka åkarnas intima områden”. Det enda som står i reglerna är att byxornas område vid skrevet ”ska vara spänt”.

Så om åkare stoppar ner stora tvättsvampar när de gör kontrollen, tillåts de sedan tävla i större, fladdrigare dräkter som ger en större lyftkraft.

Ex-stjärnan Janne Ahonen fnyser åt situationen.

– Det låter helt ofattbart att man inte kan komma åt problemet. Det borde vara den enklaste saken i världen, säger han.

”Måste lösas”

Finlands förbundskapten Petter Kukkonen föreslår att FIS bör ta fram ett elektroniskt verktyg som scannar åkarna, alternativt att åkarna helt enkelt får klä av sig nakna i samband med kontrollerna.

– Det här är en fråga som FIS måste lösa, säger han.

Norske Lasse Ottessen, som är FIS tävlingschef, svarar så här:

– Vi arbetar ständigt ihop med samtliga medlemsnationer för att utveckla sporten. Rättvisa är givetvis a och o.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN