Drama i uppförsbacke

”Slalom” berör inte som den borde

Publicerad:
”Slalom”
”Slalom”

FILM

Slalom

Regi Charlène Favier, med Noée Abita, Jérémie Renier m fl

FILMRECENSION "Slalom" är löst baserad på regissören Charlène Faviers egna erfarenheter av en tränare som utnyttjade henne.

DRAMA 15-åriga Lyz (Noée Abita) är ny på elitutbildningen för unga alpintalanger. Nu ska hon vägas och mätas, brytas ner och byggas upp av tränaren Fred (Jérémie Renier) – som också kommer att utnyttja henne sexuellt. Målet för alla inblandade är OS, oavsett vad. 

"Slalom" är löst baserad på regissören Charlène Faviers egna erfarenheter, och därför känns det extra synd att resultatet är så formulär 1 A-artat. Inget oväntat händer, inget är nytt. Ett av de största problemen är kanske den tunna hinna av fransk Lolita-kultur som täcker linsen: vi är inte med Lyz, känner inte med Lyz. Vi tittar på henne. Den lätt öppna munnen när hon biter på sin penna, de stora ögonen, de vid något tillfälle omotiverat nakna brösten. Det ligger också något väldigt franskt i skuldbeläggningen av Lyz mamma, trots att pappan verkar vara helt och hållet frånvarande. 

Nej, vill man se en betydligt bättre film om hur omänskligt hård mycket ungdomsträning är och hur ett helt idrottsförbund blundade för systematiskt utnyttjande av unga talanger rekommenderas dokumentären "Athlete A: Skandalen i USA:s gymnastiklandslag" på Netflix. Man blir rasande över hur lite så många flickors liv varit värda i jakten på guld.


”Slalom” går på biografer runt om i landet, och på tidsbegränsad digital-bio på Draken Film och TriArt Play.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN