Mejla

Per Bjurman

Må Broadways lampor tändas snart igen

Efter 2020-katastrofen - New York lever på 2021-hoppet

Publicerad:
Broadway under coronakrisen har mest varit en deprimerande syn.
Foto: John Minchillo / TT NYHETSBYRÅN
Broadway under coronakrisen har mest varit en deprimerande syn.

NEW YORK. Hej 2021.

Du har krav på dig, du.

Här i New York förväntar vi oss exempelvis att du snart slår på Broadways spotlights igen – för först då vet vi att den här stukade världsmetropolen är på väg tillbaka efter 2020-katastrofen.

Det är mycket som inte är som det ska i New York City när vi kliver in i detta nya år.

Corona-viruset har under nio månader rört sig som ett väsen från en blodisande skräckfilm längs gator och avenyer, tagit 25 000 grannar ifrån oss och lämnat Metropolis i ett tillstånd av upplösning. 

Flera gånger under året har jag beskrivit det som att bara kulisser återstår av ”världens huvudstad” – och den känslan snarast fördjupades i december.

Grubblerier om NYC alls finns längre

Skyskraporna står ju kvar, neonen flimrar på Times Square, tunnelbanetågen skramlar fram under jord och den som vill kan gå och sätta sig på en bänk i Central Park och ta in de bedårande vyerna.

Men så mycket av den normala storstadsvardagen har stannat av, så mycket av den hetsiga pulsen och det larmiga stöket upphört, så mycket av själva den urbana atmosfären gått förlorad.

Det räcker att ta den kortaste promenad på Manhattan för att hamna i grubblerier om NYC alls finns längre. I varje kvarter gapar butikslokaler tomma, många för ett år sedan hemvist för de mest populära månglare.

Hela kvarter ligger öde

Restaurang efter restaurang har slagit igen för gott – och de som fortfarande har öppet får bara ta emot gäster på uteserveringar, så smällkall vinter det är, och tvingas sluta servera dem senast 22.00.

Hotellens dörrar är låsta, inga turister syns till och hela kvarter där kontorshorderna vanligtvis myllrar på gatorna ligger öde.

Ingenting reflekterar dock New Yorks själsliga 2020-dvala med samma obehagliga kraft som tystnaden på Broadway. Dess teatrar slog igen i mars och har förblivit nedsläckta sedan dess. Att gå förbi nu, när den imaginära spindelväven täcker entréerna, känns som att se stadens död i vitögat.

Ljuset och myterna. Romantiken. Glittret i natten.

Personligen har jag visserligen måttligt utbyte av det som vanligtvis försiggår på de teatrarna, men Broadway är en så stark symbol för livet i Gotham. Ljuset och myterna. Romantiken. Glittret i natten.

Så de innerliga förhoppningarna inför 2021 kulminerar i drömmen om ett pånyttfött Broadway. När stjärnornas namn åter blinkar på jättelika billboards och strålkastarna spelar på kvällshimlen medan svärmar av uppklädda besökare tränger sig in på Richard Rodgers för att se ”Hamilton”…då är New York tillbaka.

Må det hända snart.


ORSAKER TILL EXTAS

2021 (År)

21 har alltid varit mitt nummer, en dundrande succé både på Vegas roulettebord och hockeystjärnors tröjryggar, så jo: Alla drömmar kommer slå in nu.

Anders Osborne – Pass on By (Singel)

Vår man i New Orleans briljerar återigen i ny soulmättad bluesserenad 

Jussi Björling-museet i Borlänge (Nedläggningshotad institution)

Gör det inte, Borlänge kommun! Vi har inget att vara mer stolta över än Jussi! 

Av: Per Bjurman

Publicerad: