Damallsvenska svepet: Tvåmålsskytt och ny skytteligaledare

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Flera förlustsviter brutna, ny skytteligaledare och ett öppet brev.

Här är veckans damallsvenska svep.

Ny skytteligaledare

Rosengård behåller sin serieledning efter ännu en vinst. Det är den fjärde i rad för laget. Örebro kunde inte stå emot topplaget och släppte in tre mål. Två av målen stod Anna Anvegård för och därmed tar hon över ledningen av skytteligan från den skadade lagkamraten Mimmi Larsson. Anvegård har gjort tolv mål hittills på säsongen och sex av dessa är på de fyra senaste matcherna. Förra året vann hon skytteligan med 14 mål.

Foto: Andreas Hillergren/TT

Örebros Heidi Kollanen klev av matchen mot Rosengård. 23-åringens korsband har gått av och hon inväntar nu operationstid. Kollanen är den trettonde spelaren med korsbandsskada i Damallsvenskan denna säsong.

Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN

Svårbesegrade på hemmaplan

Djurgården har varit svårbesegrade på Stadion under säsongen och hade bara förlorat en hemmamatch. Men när Kopparbergs/Göteborg kom på besök blev det tufft och Göteborgslaget lämnade Stockholm med en vinst. Avståndet på tre poäng upp till serieledarna Rosengård kvarstår för Kopparbergs/Göteborg.

– Det känns ju nästan som att möta det svenska landslaget. Det är landslagsspelare på varje position, sade Djurgårdens tränare Pierre Fondin inför matchen.

Totalt har Kopparbergs/Göteborg åtta svenska landslagspelare i sin trupp och dessutom fyra spelare som tillhör andra landslag.

Efterlängtade vinster

Både Växjö och Piteå fick bryta sina förlustsviter med efterlängtade vinster. Växjö, som ligger på nedflyttningsplats för tillfället, vann med 3–1 mot Umeå. Det var den första trepoängaren efter sex matcher utan seger.

Tabellen är tajt i den nedre halvan, så även Piteås vinst var välbehövlig. De ligger för närvarande på en nionde plats. Piteå besegrade IK Uppsala med 2–0 på hemmaplan, och landslaget Madelen Janogy var en av de två målskyttarna även denna omgång. Det andra målet stod Fernanda da Silva för.

Öppet brev från tre klubbar

Tre damallsvenska lag, Kif Örebro, Eskilstuna United och Linköping FC, skickade i fredags ett öppet brev till RF, Svenska fotbollförbundet och idrottsminister Amanda Lind. När coronastöden delades ut i somras fick herrfotbollen 96 procent och nu hoppas de se ett annat utfall på coronapengarna som kommer i november.

”Glöm inte bort de idrottande tjejerna den här gången, de lider också av pandemins effekter. Det här är offentliga skattemedel – stödet måste delas ut med ett jämställdhetsperspektiv” skriver klubbarna bland annat i brevet.

Läs brevet i sin helhet här.

Alla matcher i damallsvenskan sänds på Sportbladet Play.

Laddar Tabell
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.