”Jag vill inte ha ett år till med den här skiten”

avFredrik Jönsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Trons Lasse Mattsson / TT
Jenny Rissveds.

Från OS-guld till livskris.

– Mitt liv förändrades över en natt, eller över 90 minuters cykeltävling, säger Jenny Rissveds till SVT Sport.

– Jag vill inte ha ett år till med den här skiten, om jag får uttrycka mig så, säger Svenska cykelförbundets ordförande Stefhan Klang.

Foto: SVT.SE/SPORT
Stefhan Klang.

Jenny Rissveds var cykeldrottning i fjol när hon tog OS-guld i Rio. Men sedan dess har det inte varit lika muntert mellan henne och Svenska cykelförbundet.

Rissveds, som har mist både sin farfar och morfar sedan OS-guldet, har hamnat i en avtalskonflikt med förbundet.

För en månad sedan kom besked om att Rissveds, samt Ida Jansson och Alexandra Engen, stoppas från cykel-VM på grund av avtalskonflikten. Rissveds personliga avtal med Scott krockar med Svenska cykelförbundets avtal.

”Kämpar dygnet runt”

”Jag är ledsen och jag känner mig utnyttjad, och skulle det inte vara för att människor runt mig kämpar dygnet runt för mina rättigheter, så skulle jag vara orolig för framtiden”‚ skrev Rissveds på Instagram i mitten av augusti.

– Cykelförbundet skrev nya kontrakt som innebar att alla åkare skulle i princip byta allt material som man var van vid, säger hon till SVT Sport om avtalen.

Svenska cykelförbundets ordförande Stefhan Klang har kommenterat konflikten. Han är trött på situationen.

”Handlar väldigt mycket om hjälmen”

– Det är en jättego och bra tjej på alla sätt och vis, och den glädjen som vi hade när vi firade henne efter att hon kom från från Rio har ju verkligen bytts till någonting som inte alls är lika roligt, säger Klang till SVT Sport.

Enligt ordföranden finns det egentligen inga problem mellan Rissveds och förbundet - utan det är sponsoravtalen som står i vägen.

– Diskussionerna handlar väldigt mycket om hjälmen. Det har varit den stora delen eftersom att vår samarbetspartners huvudsakliga verksamhet är skyddsutrustning, säger Klang till SVT.

– Jag vill inte ha ett år till med den här skiten, om jag får uttrycka mig så.

Publicerad:

ARTIKELN HANDLAR OM

Cykel