Kod röd på Irland för orkanen Ophelia

avAdam Westin

Det irländska väderinstitutet har utfärdat den högsta varningen på västra Irland, när orkanen Ophelia når den gröna ön.

Ophelia väntas sansa sig något innan den drar in över land, och klassas då som en tropisk storm.

– Det ovanliga med Ophelia är att se en sån här intensifiering i vad som normalt är en sval del av Atlanten, säger Allison Chinchar, CNN:s meterolog.

Orkanen Ophelia passerar i dag Azorerna.

Räddningstjänsten är i beredskap på den portugisiska ögruppen och dess 245 000 invånare har uppmanats att hålla sig inomhus. Det är ännu inte känt hur hårt Azorerna drabbats.

Ovanlig orkan

Ophelia drar nu vidare mot de brittiska öarna, med ovanligt starka vindar för att vara över en så kall del av Atlanten.

– Det ovanliga med Ophelia är att se en sån här intensifiering i vad som normalt är en sval del av Atlanten, säger Allison Chinchar, CNN:s meterolog.

Irlands meterologiska institut Met Éireann har utfärdat kod röd i städerna Galway, Mayo, Clare, Cork and Kerry på västra Irland, från måndag klockan 09.

Kan orsaka samhällsstörningar

Även om Ophelia då klassas som en storm kan vindbyarna nå upp till 36 meter per sekund, vilket är över orkanstyrka. Ophelia kan orsaka förödelse och samhällsstörningar, uppger Met Éireann.

– De kommer få riktigt blåsigt väder. Även Skottland får det blåsigt under natten mot tisdag, säger Kristoffer Molarin, meterolog på Foreca.

Tappar i styrka

Medelvindarna väntas bli 25 meter per sekund.

– Men ju längre norrut den drar, desto mer kommer den tappa i styrka, eftersom vattnet blir kallare och då får orkanen inte tillräckligt mycket energi för att bibehålla styrkorna den har just nu, säger Kristoffer Molarin på Foreca.

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

Irland