Flera gripna i Jordanien

Publicerad:
Uppdaterad:

al-Qaida sprider bombterrorn från Irak

Jordansk polis uppges ha gripit flera personer i jakten på medhjälpare till terroristerna som förvandlade två bröllopsfester till blodbad i Amman i onsdags kväll. Minst 56 personer dödades i självmordsattentaten som al-Qaidas irakiska gren sade sig ha utfört.

Jordanien, med Israel och Västbanken i väster och Irak i öster, har länge känts som en oas av lugn i den turbulenta Mellanöstern. På torsdagen vaknade jordanierna upp till en ny, brutal verklighet.

Landets gränser stängdes i flera timmar och polis en satte upp vägspärrar i Amman. Den officiella nyhetsbyrån Petra uppgav att ”ett antal” personer hade gripits, oklart var dock huruvida de misstänktes för direkt inblandning i terrordåden.

Myndigheterna tog DNA-prover från de tre attentatsplatserna för att kunna identifiera gärningsmän.

De samordnade attentaten mot lyxhotellen RadissonSAS, Grand Hyatt och Days Inn fördömdes världen över. FN-chefen Kofi Annan väntas till Amman på fredagen.

Väntad utveckling

Att en större terrorattack förr eller senare skulle drabba Jordanien är ingen överraskning. Tillsammans med Egypten är kungadömet det enda arabland som har slutit fred med Israel och kung Abdullah står USA:s president GeorgeW Bush nära.

Terrornätverket al-Qaidas irakiska gren, som leds av den ökände jordaniern Abu Musab al-Zarqawi, tog fasta på detta i det budskap som på torsdagen lades ut på en webbsida som gruppen brukar använda.

”Några hotell valdes ut som den jordanske despoten har förvandlat till en bakgård för trons fiender, judar och korsfarare”, hette det i texten.

– Brinn i helvetet, al-Zarqawi! skanderade enligt nyhetsbyrån AP hundratals vredgade jordanier som samlades vid RadissonSAS-hotellet.

Abu Musab al-Zarqawis grupp har utfört otaliga blodiga attacker i Irak och har svurit att straffa kungahuset för samarbetet med USA.

På Radisson SAS och Grand Hyatt bodde 6–8 svenskar, de flesta affärsmän. De hade dock gått ut för att äta middag och befann sig inte på sina hotell när explosionerna inträffade, uppger Sveriges ambassadör i Jordanien, Tommy Arwitz.

– Vi kan inte garantera att inga svenskar drabbats men inget tyder på det, sade Arwitz till TT.

Flera bröllopsfester

Däremot rapporterades en amerikan, fem irakier, tre kineser, en indones, en israel samt två höga palestinska tjänstemän ha dödats. Ännu återstod cirka hälften av offren att identifiera, uppgav nyhetsbyrån AFP.

De flesta som drabbades av massakern var jordanier. Stora bröllopsfester pågick både på Grand Hyatt och på RadissonSAS, målet för den värsta attacken.

– Jag förlorade min far och min svärfar på min bröllopsdag. Världen måste få veta att detta inte har något med islam att göra, sade brudgummen Ashraf al-Akhras till jordansk tv från sjukhussängen.

Självmordsbombaren på Grand Hyatt var enligt polisen en medelålders man som talade med irakisk accent innan han sprängde sig i lobbyn, rapporterade AP.

TT

Publicerad: