Stoppade självmord med mejl

Publicerad:
Uppdaterad:

Svensk kvinna räddad efter nödrop till USA

Det här är en annorlunda historia om ett räddat liv i Stockholm:

Den går via en chatt till USA, ett mejl till Stora Essingen och ett samtal till polisen.

-Jag pratade med henne och hon sa, att hon var glad över att jag hjälpte till, säger Paul Rapacioli.

Han är reporter i Stockholm för den engelskspråkiga nättidningen The Local. Den skriver svenska nyheter på engelska och har sitt kontor på Stora Essingen.

Därifrån var Paul Rapacioli på väg hem en kväll för två veckor sedan. Han kollade bara mejlen innan han stängde av datorn.

Ett nytt brev. Från USA.

-Läs detta, släng inte, stod det, ungefär, i rubriken. Jag öppnade brevet.

-Där fanns ett namn på en ung kvinna, en adress i Stockholm och en vädjan från en man i USA som sa, att denna kvinna just hade tagit en mängd värktabletter. Hon ville ta sitt liv, säger Paul Rapacioli.

Mannen i USA, som känner kvinnan sedan tidigare, reagerade över att hon skrev ett mejl och talade om detta för honom. Han trodde inte, att hon egentligen inte ville begå självmord.

Han ringde polisen

Febrilt började han leta efter någon engelsk webbsida i Sverige som han skulle kunna skriva till och berätta. Han hittade The Local, där Paul Rapacioli höll på att stänga av datorn.

-Jag ringde polisen och frågade vad jag skulle göra, sa att det kanske var ett skämt, sa att det kanske var fel, att jag gjorde fel som ringde och störde.

Tackade mig

Polisen skickade en patrull, denna tog sig in i kvinnans lägenhet, hittade henne medvetslös, räddade hennes liv.

-Jag ringde henne på sjukhuset och frågade om jag gjort rätt. Hon kanske verkligen ville ta sitt liv. Hon svarade nej. Hon tackade mig.

-Det känns väldigt bra.

Per-Iwar Sohlström

Publicerad: