Ruben Östlund nominerad till Oscar för The Square

Av: Jakob Meijer

Publicerad:
Uppdaterad:

Han gick miste om en guldbagge för bästa film. 

Men utomlands går det bättre för Ruben Östlund.

Nu har Östlunds ”The Square" nominerats till en Oscar.

– Det känns jättebra, vi har varit nervösa faktiskt. Det har varit svårt att förutse, säger Ruben Östlund i Aftonbladets livesändning.

Ruben Östlunds Guldpalmen-vinnare ”The Square” har hyllats internationellt och tagit hem flera tunga priser under året som gått. I maj i fjol vann den Guldpalmen.

Men hemma i Sverige föll den inte guldbaggejuryn i smaken som i måndags i stället valde att utse ”The Nile Hilton incident” till bästa film.

Redan på tisdagen fick Östlund sin revansch. När Oscarsnomineringarna avslöjades stod det klart att ”The Square” är en av filmerna som är nominerade i kategorin ”bästa icke-engelskspråkiga film”.

– Det känns väldigt roligt, för det är så många som jobbat med det här väldigt hårt i USA. Det är en stor lobbytour. Det räcker inte bara med att göra en bra film, säger Ruben Östlund, som firar med champagne.

Besviken efter Guldbaggen

Regissören befinner sig just nu i USA där han ingår i juryn på Sundance film festival. Därför kunde han inte heller närvara på Guldbaggengalan.

– Jag hade gärna velat vara med för att stötta mitt team, säger Ruben Östlund.

På galan vann han för bästa regi, men det blev alltså ingen bagge för bästa film.

Regissören själv verkar inte missnöjd. Däremot är Östlund besviken över att Josefin Åsberg, som jobbade med honom på ”The Square, inte vann för bästa scenografi.

”Bästa svenska filmen”

Nöjesbladets filmexpert Jan-Olov Andersson tycker Östlunds Oscarsnominering är välförtjänt.

– Det är jättehäftigt, den är värd det. Den var den bästa svenska filmen ifjol. I Europa en av de bästa, säger han.

Det är andra året i rad som en svensk film är nominerad i kategorin. Förra året representerades Sverige av ”En man som heter Ove” på Oscarsgalan.

Sverigebekanting nominerad

Efter att nomineringarna avslöjats står det även klart att Sverigebekantingen, den holländske filmfotografen Hoyte van Hoytema är nominerad för bästa foto efter sitt jobb med storfilmen ”Dunkirk”. Hoytema fick sitt internationella genombrott med ”Låt den rätte komma in”.

Den film med flest nomineringar blev Guillermo del Toros ”The shape of water”, som har chans på hela 13 statyetter.

Precis som 2016 och 2017 sänds Oscarsgalan på aftonbladet.se.

Oscarsgalan, den 90:e i ordningen, äger rum på Dolby Theatre i Los Angeles den 4 mars.

Publicerad: