Familjens ensamma kamp mot Abramovitj mångmiljardbygge

avErik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Roman Abramovitj och hans Chelsea vill lägga 11 miljarder på att bygga om och ut Stamford Bridge.

Men jätteprojektet kan gå i stöpet.

Familjen Crosthwaites är nämligen måna om att ljuset ska fortsätta flöda in i deras hus.

Foto: TT

I flera år har Chelsea sett hur konkurrerande Londonklubbar dragit ifrån i publikintäkter. Arsenal byggde Emirates Stadium, Tottenham bygger en ny arena just nu och West Ham har flyttat in på Olympiastadion. Men för Roman Abramovitj gäng har flyttplanerna gått i stöpet och till slut bestämde man sig för att helt enkelt försöka bygga ut Stamford Bridge på samma plats där den ligger till en kapacitet på cirka 60 000 åskådare.

En investering som beräknas kosta i runda slängar 11 miljarder med överbyggningar av existerande järnvägsspår och ett utdraget byggförlopp som problem hantera.

Bott på samma ställe i 50 år

Men järnvägsspår och pågående Premier League-spel är inte klubbens största problem just nu.

Det är familjen Crosthwaites. Lucinda, Nicholas och barnen Louis och Rose har överklagat bygget med motiveringen att den utbyggda versionen av Stamford Bridge skulle lägga deras hus i permanent skugga, skriver BBC.

Familjen, som har bott i huset intill arenan i 50 år, säger sig i sak inte ha något emot en utbyggnad. Men man har ändå inte, likt övriga grannar, nöjt sig med en kompensation från Chelsea, som enligt BBC i det här fallet uppgår till dryga miljonen.

Skulle inte stadsdelnämnden köra över familjens överklagan omgående hotar Chelsea med att lägga ner byggplanerna som annars förväntas ge en hel del nya intäkter till området kring arenan.

”Då skulle utvecklingen av arenan inte fortsätta som föreslaget”, skriver klubben i ett svar till stadsdelen.

En rapport i ärendet har lämnats in till stadsdelsnämnden där man också får rådet att helt enkelt köpa ut marken med hänvisning till allmänintresset.

Råder stadsdelen att köpa ut marken

”Här finns ett tydligt stöd för allmänintresset, stadsdelen bör förvärva marken för planeringsändamål så att utvecklingen kan fortsätta och de utpekade fördelarna för allmänheten kan realiseras”, skriver man i rapporten.

BBC skriver dock att familjen Crosthwaites har aviserat att man inte tänker ge sig i ett sådant läge utan i stället överklaga även det beslutet till nästa instans.

En liten solstänkt strimma av hopp räcker långt.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM