Svenskar tvingas fly hotande fans

Publicerad:
Uppdaterad:

Hansa Rostocks Rade Prica: De stod och väntade utanför stadion

1 av 2 | Foto: EPA
tröga hemma Magnus Arvidsson (till höger) och hans Hansa Rostock har startat bundesliga bedrövligt. I går blev det en ny förlust - den sjätte raka hemma mot Nürnberg. Nu är fansen uppretade på den usla starten i ligan.

Hansa Rostock har förlorat samtliga hemmamatcher i år.

Aldrig har ett lag startat bundesliga så uselt - och nu attackerar fansen de egna spelarna.

- Vi tvingas köra en omväg från arenan, säger Rade Prica.

I den sjätte hemmatchen för säsongen hade Hansa Rostock 0-0 i paus mot Nürnberg i tyska bundesliga, men i den andra halvleken behövde gästernas Markus Schroth tre minuter på sig för att avgöra matchen. I den 56:e och den 59:e minuten nickade han in två bollar - och svensklaget förlorade igen.

Hansa Rostock har bara tagit åtta poäng på elva matcher och den här säsongen har de inte vunnit en enda match på hemmaplan.

"En svart stund"

- Det var den sjätte förlusten på Ostseestadion och alla spelare är förstås mycket nedslagna. Vi ville verkligen vända trenden i dag, säger tränaren Juri Schlünz till Kicker.

- Det en svart stund, en verklig katastrof som vi måste utvärdera.

Förlusten gjorde att laget rasade ner till sista plats av fotbollens bundesliga och fansen i Rostock är nu ursinniga.

Redan i paus började delar av publiken bua ut sitt lag och efter Nürnbergs ledningsmål deltog merparten av de 16 000 åskådarna i visselkonserten.

- Alla som spelar fotboll vet att man inte förlorar med flit och att man misslyckas ibland även om man gärna vill vinna, men här buar de ut oss på hemmaplan ändå, säger Rade Prica, som inte spelade i går på grund av en sträckning i låret.

Glåpord

- Vi måste kämpa vidare och försöka göra mål, men nu lär det bli ett jävla liv den här veckan med fans, tv, tidningar och annan skit. Även om man inte känner pressen så är det inte så roligt att gå till träningen när man varje dag möts av 100 fans med plakat som skriker glåpord.

Går det så långt att de hotar enskilda spelare?

- Ibland hetsar de mot vissa och det är klart att en del får ta emot mer skit än andra. Sådant händer oss alla någon gång, men det är ingen av svenskarna som råkat illa ut än.

Är det tyngre att spela hemma än borta?

- Ja, utan tvekan. Man märker av pressen och trycket direkt.

Tvingas till en omväg

Efter matchen i går fick spelarna hjälp när de skulle lämna arenan och de tvingades köra en omväg för att skydda sig mot de uppretade fansen.

- Fansen stod och väntade utanför stadion och där kan det nog bli rätt ilsket. De kommer inte in på parkeringsplatsen som är inhägnad som tur är och vi blev tillsagda att ta en annan väg hem för att undvika dem, säger Rade Prica.

Han är troligen frisk till nästa omgång som spelas på söndag - då möter Hansa Rostock serietrean Stuttgart på bortaplan.

Anna Carlsson

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.