Se upp för den kristna högern

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

President Bushs förödande utspel tillsammans med Israels premiärminister Sharon har tolkats som en flirt med de amerikanska judiska väljarna. Det stundar som bekant ett presidentval i USA.

Frågan är dock om inte Bush snarare är mån om att flirta med den kristna högern. Sveriges generalkonsul i Istanbul, Ingmar Karlsson, var inne på detta i en debattartikel i Svenska Dagbladet i fredags. ”Bush försöker nu säkra sitt omval med hjälp av en ohelig allians mellan en antisemitisk kristen höger och judiska väljare som lämnat demokraterna”, skrev Karlsson.

När jag nyligen reste omkring i Israel/Palestina insåg jag vilket problem de kristna extremisterna håller på att bli för Mellanöstern. På hotellet i Jerusalem mötte jag en grupp svenskar. Tvåhundra medlemmar i Livets Ord hade åkte ner under påsken. Ledaren Ulf Ekman har flyttat till Israel och driver en församling utanför

Jerusalem.

– Ulf Ekman är ett stort problem för oss kristna här i Palestina, förklarar den palestinske lutherske biskopen Munib Younan.

Vi samtalar en kväll i Jerusalem om problemet med den religiösa extremismen. De högerkristna arbetar snarare för konflikt mellan religioner än samförstånd och absolut inte för någon rättvis fred, enligt biskopen.

Den kristna sionismen är en otäck domedagslära som slutar i en sorts antisemitism. Den judiska statens bildande ses som ett led i Guds plan och en uppfyllelse av de bibliska profetiorna. Det är inte 1967 års gränser som gäller utan de bibliska kärnlanden Judéen och Samarien, dvs hela Västbanken och östra Jerusalem, och även södra Libanon, Gaza, delar av Sinai, Jordanien och Syrien. Efter att alla judar har återbördats till ”sitt” land ska Messias komma tillbaka och judarna omvändas till Kristus.

Tidigare i vintras skrev jag om att den israeliske ambassadören, den berömde konstkritikern Zvi Mazel, hade kontakt med Knutbysektens pastor, numera åtalad för mord. I de tidningar jag tog del av fanns en uppsjö av annonser för konferenser och seminarier med högerkristna talare på temat ”Stöd staten Israel”.

Verkliga Israelvänner borde bli djupt oroade.

Tyvärr tycks vi leva i extremismens tidevarv. Bushadministrationens tankevärld bygger på en sorts högerkristen missionstanke. Författaren Bob Woodward skriver i boken Bush at War att han efter flera timmars samtal med George W Bush fick intrycket av att presidenten ansåg sig ha fått ett gudomligt uppdrag att bekämpa ondskan.

Politiker som anser sig ha gudomliga uppdrag är livsfarliga.

Mellanösternkonflikten får nu alltmer religiösa förtecken. Israels regering vägrar förhandla med Arafat, ja till och med hotar döda den folkvalda palestinska presidenten. Kvar finns snart bara islamska extremister.

– När Abu Mazen (under kort tid palestinsk premiärminister) bad Sharon att frige 500 fångar hände inget. Senare däremot friger Sharon 400 fångar efter en uppgörelse med Hizbollah och Hamas. Så visar han palestinierna att det är de extrema krafterna som kan ge frihet åt folket. Till oss andra säger han att vår moderata linje inte hjälper, förklarar biskop Younan bekymrat.

I turistshopen på flygplatsen i Tel Aviv köper jag en plansch där det står: Pray for peace in

JerUSAlem. Texten ligger över en kartbild på USA. Den kristna högerns sjuka idéer har blivit souvenirer.

Helle Klein

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN