Bebis räddad av maskin byggd i garage

avMattias Lönngren

NYHETER

Ett nyfött barn fick dödsdom när njurarna slutade att fungera. En barnläkare byggde en ny maskin som klarade av att rädda hennes liv.

Millie Kelly gavs små chanser att överleva sina första veckor efter att hennes njurar sltat att fungera efter en operation. Hon vägde bara 3,3 kilo och var för liten för dialysmaskinen som kunde hjälpa henne.

Men hjälp var att vänta. Barnläkaren Malcolm Coulthard byggde en ny maskin så att Millie kunde börja återhämta sig. Nu är Millie två år gammal och frisk.

Millies mamma, Rebecca Kelly, erkänner att hon först var skeptisk när hon såg apparaten som senare skulle rädda hennes dotters liv.

– Den såg ut som om den var tillverkad i ett garage. Den såg inte ut att vara något professionellt verktyg, säger hon enligt Daily Mail.

Hade inget val

– Jag visste inte vad jag skulle tycka men det var mitt sista hopp. Det var bara att köra och jag körde, säger hon.

Millie var kopplad till maskinen i sju dagar innan hon började att återhämta sig. Rebecca Kelly vet vem och vad hon ska tacka för sin dotters liv.

– Om det inte varit för den apparaten hade hon inte varit här i dag. Ord kan inte beskriva hur tacksamma vi är för doktor Coulthard, säger hon enligt Daily Mail.

Finns bara en

Dialysmaskinen må ha sett ihopsatt ut i ett nafs men det var med stor noggramhet som Coulthard hade byggt den. Det är den enda av sitt slag i Storbritannien men han hoppas att fler ska kunna byggas.

– Den här apparaten används bara på de minsta, tidigast födda barnen där det inte går att göra något annat. Men om vi kunde ha en maskin som gick att använda mer fritt, då kunde vi behandla fler bebisar och ha en större chans att rädda liv, säger han till tidningen.