”Kärlek är min enda sanning”

Av: Cecilia Gustavsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Han var mobbad och refuserad. Nu gör John Ajvide Lindqvists böcker succé – även på bio

Thrillerkille John Ajvide Lindqvist gillar att skrämmas – och bli skrämd. ”Själv blir jag rädd av ett suggestivt stämningsskapande, som sedan utmynnar i en inte alltför utstuderad effekt. Som i en skräckfilm där en liten tjej kommer uppkrypande ur en gatubrunn med små ryckiga rörelser”.
Foto: Foto: JERKER IVARSSON
Thrillerkille John Ajvide Lindqvist gillar att skrämmas – och bli skrämd. ”Själv blir jag rädd av ett suggestivt stämningsskapande, som sedan utmynnar i en inte alltför utstuderad effekt. Som i en skräckfilm där en liten tjej kommer uppkrypande ur en gatubrunn med små ryckiga rörelser”.

NORRTÄLJE. Han var en deppig stå-uppkomiker. Nu är han lycklig skräckförfattare.

För John Ajvide Lindqvist, 39, har allt gått rätt.

I fredags har filmatiseringen av hans vampyrroman ”Låt den rätte komma in” premiär.

På fredag har filmatiseringen av John Ajvide Lindqvists roman ”Låt den rätte komma in” premiär.

Han refuserades. Och refuserades. Och refuserades.

Men John Ajvide Lindqvist ville ge skräckberättandet ett par chanser till. Det visade sig vara klokt. Debutromanen om vampyrer i Stockholmsförorten Blackeberg blev en succé. Han började ägna sig helt åt skrivandet och i juni kom hans fjärde bok ”Människohamn”, en suggestiv historia om ett försvunnet barn, människooffer, magi och spöken.

Filmen ”Låt den rätte komma in” har nu sålts till nästan 50 länder och redan vunnit pris på filmfestivaler i New York, Göteborg och spanska Sitges.

Men John Ajvide Lindqvist vill inte vänja sig vid framgången.

– Jag är överväldigad. Och rädd att bli styv i korken. Samtidigt har jag kört fast med min nya roman. Mina krav på mig själv har ökat, och jag krånglar till det ibland. Men jag tror att det är bra att känna sig lite värdelös någon gång.

Humorn finns kvar

Även om böckerna framkallar rysningar är författaren själv långt ifrån skrämmande. Röda gymnastikskor, knallblå sjal och ett lättsamt sätt som gör att man absolut kan tänka sig honom i hans förra yrke. I tolv år jobbade han som stå-uppkomiker och manusförfattare, bland annat till tv-serien ”Reuter och Skoog”.

Den humoristiska ådran finns kvar: På bokmässan i Göteborg nyligen överrumplade han publiken med att komma in på scenen förklädd till en galen tysk trollkarl.

– Jag måste spexa lite för att det ska vara roligt. Jag vill inte ta upp människors tid med att bara prata om böckerna. Risken finns förstås att folk tänker ”Det var en riktig pellejöns, jag struntar nog i att läsa hans böcker”.

John Ajvide Lindqvist har blivit allt mer nöjd med livet. Som barn var han mobbad, precis som pojken i ”Låt den rätte komma in”. Under många av åren som komiker mådde han inte alls bra, berättar han. Nu, däremot, är han lycklig. En familjeman som helst håller sig hemma.

– Det beror på det givna – kärlek. Det är min enda stora sanning, och det gör mig lugn. Det mörker som jag givetvis har inom mig får jag användning för i berättelserna. Jag blir grinig om jag inte får skriva på ett tag.

De egna fantasierna skrämmer

I dina historier är vissa karaktärer minst lika onda som spöken och vampyrer. Har du en mörk människosyn?

– Nej, egentligen är det helt obegripligt att folk kan vilja skada varandra. I böckerna kommer ondskan utifrån och sätter sig i personerna. Jag kan häpna själv ibland över att det blir så eländigt när jag börjar skriva. Men berättelserna måste vara mörka för att de ska fungera.

John Ajvide Lindqvist kan bli ordentligt uppskrämd av sina egna fantasier: darrig och kallsvettig skriver han allt fortare. Men varför så många gillar att bli skrämda tycker han är svårt att förklara, trots att han alltid uppskattat skräckgenren själv.

– Kanske vill vi ha trygga nära-döden-upplevelser, ett slags genrep inför döden. Det är väl någon felaktighet i människan, en nivå av våra själar behöver det.

”Nästa roman blir riktigt otäck”

Hur är du privat – skräms du eller skämtar du?

– Till vardags är jag nog lite smårolig. Ibland i alla fall..!

Det finns en likhet mellan att framkalla skratt och rysningar, tycker han:

– Det handlar om att etablera en vardaglig situation och släppa in något avvikande. I humor är det något roligt. I skräck är det en sorts skevhet bakom det som syns på ytan, det normala. Tanken med min nästa roman är att den ska bli riktigt otäck.

John Ajvide Lindqvist – komiker och trollkarl

Namn: John Ajvide Lindqvist

Ålder: 39.

Yrke: Författare.

Familj: Hustru Mia Ajvide, 58, poet, en son, tre bonussöner.

Bor: Rådmansö, utanför Norrtälje.

Aktuell: Filmmanus till ”Låt den rätte komma in” (Regi: Tomas Alfredson). Premiär på fredag. Filmen har redan vunnit flera priser och ska filmas i amerikansk version.

Tjänar: 336 500 kronor (enligt 2007 års taxering).

Favoritförfattare: Gabriel García Márquez.

Läser just nu: ”Den tysta flickan” av Peter Høeg.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN