Nilla Fischer

Fischers rumskompis drabbad av mässling på lägret

avDaniel Sörensen

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

Nilla Fischers Wolfsburg var på träningsläger i Portugal förra veckan.

Plötsligt insjuknade hennes lag- tillika rumskompis Almuth Schult i mässling – en väldigt smittosam sjukdom.

– Hon flyttades först till ett eget rum och sedan flögs hon hem. Jag är vaccinerad och det är jag väldigt glad över, säger Fischer till SVT Sport.

Till sommaren flyttar den svenska landslagskaptenen Nilla Fischer, 34, hem till Sverige och Linköping.

Fram till dess fortsätter hon att spela i tyska Wolfsburg, som hon tillhört sedan 2014.

När laget var på träningsläger i Portugal förra veckan drabbades de av ett uppmärksammat sjukdomsfall. Fischers lagkamrat Almuth Schult – som dessutom delade rum med svenskan – insjuknade plötsligt i mässingen, en sjukdom med hög smittorisk (ungefär 90 procent för de som inte är vaccinerade).

– Alla spelare fick kolla upp om de är vaccinerade så att de har fullgott skydd. Och det hade alla. Hon kan ha blivit smittad i Spanien (där hon var på läger med tyska landslaget tidigare) eller på flygplatsen, det har jag ingen aning om, säger hon till SVT Sport.

”Kan dröja länge”

Nilla Fischer är själv vaccinerad mot sjukdomen – som kan ge utslag och feber, samt leda till följdsjukdomar som lunginflammation och öroninflammation – liksom de flesta svenskar är. I Sverige vaccineras de flesta barn mot sjukdomen redan då de är 18 månader gamla.

Men Almuth Schult var uppenbarligen inte vaccinerad. Hon fick lämna lägret, men mår i dag mycket bättre.

– Vi har tre andra målvakter, men det klart att Almuth är nummer ett. Jag hoppas bara att hon är försiktig och blir frisk. Det kan dröja länge eller gå ganska fort för henne att komma tillbaka, det vet vi inte än, säger Fischer.

Wolfsburgs spelare kom tillbaka till Tyskland i måndags.

ARTIKELN HANDLAR OM