Mejla

Anders Lindberg

”Sitt inte och muttra - gå med i partiet”

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

LEDARE

”Gråt inte, organisera er” lär fackföreningsmannen Joe Hill ha uppmanat sina vänner strax innan han arkebuserades.

Joe Hill hette från början Joel Emmanuel Hägglund och var bördig från Gävle. Han var syndikalist och organiserade arbetare i Industrial Workers of the World, IWW, i USA. Han dömdes i en kritiserad rättegång för mord och avrättades i Salt Lake City 19 november 1915. Men hans sånger ekar fortfarande i den internationella arbetarrörelsen. I går tog den nystartade föreningen Reformisterna honom på orden.

Reformisterna är på pappret en Socialdemokratisk förening inom Stockholms arbetarekommun, men i praktiken en samlingspunkt för vänstersossar från hela landet. Grundare är Daniel Suhonen som även är krönikör på Aftonbladets ledarsida. I Reformisterna samlas många som är besvikna på januariavtalet och som vill att Socialdemokraterna går åt vänster. Enligt uppgift formligen väller det in nya medlemmar.

S-vänstern är svag

Sedan Håkan Juholt korta tid som partiordförande har S-vänstern varit ganska stukad. Ledande företrädare som Morgan Johansson, Veronica Palm, Anders Ygeman, Peter Hultqvist och Helen Fritzon har antingen fått tunga ministerposter med inriktning på hårda tag eller så har de försvunnit ut i periferin. Reformisternas uppmaning till januariavtalets kritiker är att engagera sig i det socialdemokratiska partiet. Det höjer kanske en del ögonbryn. Men idén är inte ny, under budgetsaneringen på 1990-talet fanns t-shirts med texten ”Sitt inte och muttra - gå med i partiet”. Lite paradoxalt med tanke på att det var S-politik folk muttrade över.

Socialdemokraternas ledning har välkomnat initiativet, men är nog mer nervösa än vad som syns. Stefan Löfven har ett starkt grepp över både regeringen och partiets beslutande organ på nationell nivå. Men bland gräsrötterna finns en oro både över innehållet i Januariavtalet och kring sättet som besluten har fattats. Medan Centern, Liberalerna och Vänsterpartiet haft återkommande möten, öppet ställt tydliga krav och i vissa fall bråkat inför öppen ridå har Socialdemokraterna lagt locket på. Tystnaden är helt normal enligt Socialdemokraternas partikultur och något alternativ till januariavtalet finns ju egentligen inte. Men hur modernt är det egentligen att inte ha en öppen debatt?

Ett mer dynamiskt parti

Daniel Suhonen kallas ibland lite ironiskt för Göran Greiders ungdomsförbund. Men den klassiska vänsteragitationen har en betydligt äldre historia inom socialdemokratin och det har alltid funnits en dragkamp mellan gräsrötter och kanslihus, mellan aktivister och ombudsmän. Det har varit bra för idéutvecklingen och även gjort arbetarrörelsens inre liv dynamiskt och intressant för media att följa och rapportera om.

Det stora intresset för Reformisterna visar möjligheterna. Tänk om svensk politik kunde börja handla om politik igen?

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.