Kutjerovs galna match: ”Han är omöjlig”

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Foto: USA TODAY Network / Sipa USA

NEW YORK. Tampas skyttekung Nikita Kutjerov är i så rödglödgad kanonform att det får ses som ett under att isen inte smälter under fötterna på honom. 

Han stod för fem poäng när överlägsna serieledarna körde över toppkonkurrenten Columbus i natt – och står därmed precis på tröskeln till 100-poängsgränsen redan efter 60 matcher.

– När han är i den här formen är det nästan omöjligt att försvara sig mot honom, säger kedjekamraten Brayden Point efter 5-1-segern.

Hela Tampa Bay Lightning är snuskigt bra just nu; det säger något att Columbus Blue Jackets gjorde en kanonmatch mot dem hemma i Nationwide Arena i natt– och ändå fick stryk med 5-1.

Men Nikita Kutjerov, den ryske högervingen i Brayden Points magnifika kedja, rör sig i en helt egen dimension av storhet.

Redan innan toppmötet med Jackets hade han gjort minst två poäng fyra matcher i rad – inklusive fyra två gånger om, mot Calgary respektive Dallas – och i Ohio bara exploderade 25-åringen från Majkop i Adygeiska republiken.

Först prickade han själv in två mål i första perioden, sedan spelade han fram två fullträffar av Brayden Point och en av Steven Stamkos.

”Omöjlig”

Det betyder att ”Kuch” – given etta i poängligan – nu är uppe i sammanlagt 99 poäng. Efter 60 matcher. Fortsätter han producera på samma sätt kommer han nå mellan 135 och 140 under de 22 grundseriematcher som återstår. Samtidigt har han förresten, med 70 framspelningar,  slagit klubbrekord i antal assist – och det i en klubb som haft playmaker-snillen som Martin St. Louis och Brad Richards.

– Well, han är en väldigt speciell spelare, säger coachen Jon Cooper till AP.

– Det var Nikita som vann matchen åt oss ikväll. Jag tycker inte vi var särskilt bra, men han kom i sanning för att spela och det räckte.

Brayden Point håller med.

– När han är i den här formen är det nästan omöjligt att försvara sig mot honom, säger han.

Hedman skadad

Allt var dock inte tjo och och tjim för serieledarna. Victor Hedman skadade sig i nedre delen av kroppen i första perioden och spelade inte de avslutande 40 minuterna.

Hur allvarlig skadan är, och hur länge Norris Trophy-vinnaren blir borta, fanns det inga uppgifter om i natt.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publicerad:

LÄS VIDARE