Många familjer fortfarande splittrade

avTT

Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT
Barn och deras familjer kräver, på Capitol Hill i Washington, återförening av separerade familjer.

Hundratals immigrantföräldrar och deras barn som skilts åt vid gränsen mellan USA och Mexiko lever fortfarande i ovisshet, trots att tidsfristen för återförening av familjerna gick ut vid midnatt svensk tid.

Regeringen meddelar att 1 442 barn återförenats med sina föräldrar men att 711 barn inte är "lämpliga fall" för återförening. Orsaken kan till exempel vara att familjeband inte har kunnat bekräftas, att föräldern är tidigare straffad, har en smittsam sjukdom eller inte kan hittas.

En del av föräldrarna representeras av advokaten Efren Olivares vid medborgarrättsgruppen Texas Civil Rights Project (TCRP). Enligt honom är USA:s behandling av immigrantfamiljerna kantad av "kaos och grymhet" och han säger att försöken att hinna återförena familjerna i tid inte har organiserats på ett bra sätt.

– I södra Texas har vi bevittnat slumpmässiga återföreningar på parkeringsplatser vid förvarsenheter vilken tid som helst på dygnet, säger han.

Sittstrejk

Inför klockslaget samlades tiotals familjer med barn för en sittstrejk vid Capitol Hill i Washington, där demokratiska parlamentsledamöter kritiserade Donald Trumps nolltoleranspolitik vid gränsen som "oamerikansk".

Separationerna inleddes i maj då föräldrar som tog sig in olagligt i USA skiljdes från sina barn. Förfarandet väckte stark kritik både i USA och från andra länder, speciellt efter att ljudklipp publicerats där små barn gråter efter sina föräldrar.

Kritiken ledde till att Trump beordrade ett stopp för separationerna och i slutet av juni beslutade en federal domare i Kalifornien om den tidsfrist som nu har gått ut.

Kräver information

Företrädare för El Salvador, Guatemala, Honduras och Mexiko har uppmanat USA att ge information om de barn som fortfarande är skilda från sina föräldrar, vid ett möte med en representant för USA:s inrikessäkerhetsdepartement.

– Vi hade hoppats att mötet med USA:s regering skulle ge mer information om barnen som drabbats av "nolltoleranspolitiken", men så var inte fallet, säger El Salvadors biträdande utrikesminister Ludivina Magarin.

Länderna har inte fått information om barnen, och inte heller om anledningarna till att de inte kunnat återförenas med sina föräldrar.

– Vi tycker att det är grundläggande att den här återföreningen blir klar så fort som möjligt, säger Luis Alfonso de Alba vid Mexikos utrikesdepartement.

ARTIKELN HANDLAR OM

USA