Man misstänkt för bilbränder gripen i Turkiet

avIsabelle Nordström, Josefin Silverberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Gränspolis i Turkiet har gripit en person som är anhållen i sin frånvaro för bilbränderna i Göteborg.

Mannen som är i 20-årsåldern misstänks för grov mordbrand.

– Han var på väg till Turkiet och via gränspolisen och Noa fick vi honom att stanna på gränsen, säger Dan Windt vid polisen.

 Mannen, född 1999, greps under tisdagen av gränspolis i Turkiet. Nu ska han flygas tillbaka till Sverige, vilket GP var först att rapportera om.

– Vi kunde konstatera att han var på väg till Turkiet och via gränspolisen och Noa (Nationella operativa avdelningen) fick vi honom att stanna på gränsen. Han kommer att föras tillbaka till Sverige under dagen, säger polisintendent Dan Windt, chef för lokalpolisområde Syd.

Mannen är skäligen misstänkt för grov mordbrand och våldsamt upplopp.

– Det är vittnesuppgifter, underrättelseuppgifter och andra spår som binder honom till det här, säger Dan Windt.

Nu tre anhållna

Sedan tidigare har två personer gripits och anhållits misstänkta för bilbränderna som skedde måndag kväll i framför allt södra Göteborg, en 16-åring och en 21-åring. Mannen som greps i Turkiet är anhållen i sin utevaro.

Polisen misstänker att bränderna startat efter koordinering i sociala medier.

– Det finns en anmälan upprättad om uppvigling där vi försöker undersöka uppgifterna om det här bara är tillfälligheter eller om det finns en samordning, säger Dan Windt.

– Spridningen på sociala medier är väldigt snabb. Vi jobbar med att se vad som hänt på nätet.

Tidigt i utredningen misstänkte polisen ett samband.

– Vi finner det otroligt att man nästan på en given tidpunkt begår samma handlingar på tre olika ställen. Att det inte finns samband är enligt min bedömning helt osannolikt, sa Christian Nylén, biträdande lokalpolisområdeschef i Göteborg Syd till Aftonbladet under tisdagen.

Efter de omfattande bilbränderna i bland annat Frölunda och Hjällbo rustade polisen för fler bränder under natten mot onsdag. Totalt brann fyra bilar under natten i Västsverige.

– De tre bränder som var i vårt område i natt var av en annan karaktär än tidigare och verkar inte vara lika organiserat, säger Dan Windt.

Hyllar boende

Efter bilbränderna har polisen extra bemanning på gatorna. Polischefen hyllar de boende i de branddrabbade områdena.

– Det var många invånare som var ute på gatorna i går, bra människor, som bor där. Det var bra stämning, det var nattvandring, poliser. Det var en bra uppslutning kring det här, säger Dan Windt.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Göteborg

Frölunda

Hjällbo

Turkiet