”Leaving Neverland” är smärtsam och (tyvärr) trovärdig

Publicerad:
Uppdaterad:

TV

TV-RECENSION Är anklagelserna mot Michael Jackson sanna? Klart är i alla fall att den fullkomligt tillintetgörande dokumentären ”Leaving Neverland” kommer att göra ett bestående intryck i det kollektiva medvetandet.


Leaving Neverland
SVT

Av Dan Reed, med bl a Wade Robson och Jimmy Safechuck.


DOKUMENTÄR I helgen landar Dan Reeds enormt uppmärksammade dokumentär "Leaving Neverland" – i vilken Wade Robson och James Safechuck alltså berättar om de sexuella övergrepp som de hävdar att Michael Jackson utsatte dem för som barn – på SVT Play. Och oavsett om man väljer att tro, eller om man väljer att inte tro, på männen och deras familjers vittnesmål (dokumentären presenterar ett mycket övertygande fall, men gör samtidigt inga försök att vara balanserad) är "Leaving Neverland" fyra totalt tillintetgörande timmar.

En återhållen, empatisk och vansinnigt sorglig skildring av sexuella övergrepp mot barn och dess långtgående konsekvenser, där utsatta små pojkar som har blivit män med djupa, öppna sår och föräldrar som, för sent, har insett att de blev förblindade av stjärnglans och lät sig duperas i åratal, vittnar om fruktansvärda saker med ett djupt vemodigt lugn, snarare än med ilska och hat.
Det är smärtsamt att se och, tyvärr, mycket trovärdigt.
Visst är dokumentären, som består av två delar à två timmar, lång i överkant, och som sagt är det bara en sida som får komma till tals – men som helhet är den inget mindre än fullkomligt hjärtkrossande.

Inte minst för att Michael Jackson och hans musik är en så stor del av soundtracket till allas våra liv. Och för många av oss lär det bli svårt framledes, att inte ta orden ”I’m bad” bokstavligt, eller att titta på videon till ”Thriller” utan att se ett verkligt monster.

Bestäm själv vad du tror – men se dokumentären först. För den kommer att göra ett bestående intryck i det kollektiva medvetandet.


Båda delarna av ”Leaving Neverland” har premiär på SVT Play den 10 mars. Sedan sänds del ett i SVT1 den 12 mars, och del två i SVT2 den 14 mars.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publicerad:

LÄS VIDARE