Byxrättsförkämpen i Sudan fri igen

Publicerad:
Uppdaterad:

Khartum. Efter att ha tillbringat en dag i fängelse i Sudan för "osedlig" klädsel - byxor - frigavs journalisten Lubna al-Hussein på tisdagen sedan landets journalistförbund betalat hennes böter på motsvarande 1 400 kronor.

I målet, som väckt uppmärksamhet världen över, fälldes al-Hussein i måndags och dömdes att antingen betala böter eller gå i fängelse en månad.

– De kom till mig i fängelset alldeles nyss och sade att jag måste ge mig av. Jag har ingen aning om varför, och jag är inte glad. Jag sade åt alla mina vänner och släktingar att inte betala böterna, sade al-Hussein efter frigivningen.

– Men jag har släppts fri. Det är också sorgligt att över 700 kvinnor sitter kvar i fängelset utan att ha någon som betalar deras böter.

Lubna al-Hussein och tolv andra kvinnor greps i juli sedan de iförda byxor besökt en restaurang i Khartum. Enligt sudanesisk strafflag kan spöstraff på upp till 40 rapp utdömas för "osedlighet".

Tio av kvinnorna ska sedan ha piskats som straff, men al-Hussein valde att ta strid mot åtalet och göra det vida känt. Rättsprocessen mot henne har setts som ett prov på hur Sudans muslimska sedlighetslagar fungerar. Många kvinnoförkämpar säger att lagarna är vaga och ger enskilda polismän stort tolkningsutrymme att avgöra om kvinnor bär "acceptabel" klädsel eller inte.

Det sudanesiska journalistförbundets ordförande Mohieddin Titawi gav ingen förklaring till att hans förbund beslutat att betala al-Husseins böter. Många journalister anser att förbundet har band till regeringen i Khartum.

TT-Reuters

Publicerad: