Babben: TV4 hyllar alkohol

Av: Martin Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Sågar vinprovning i ”Nyhetsmorgon”

”TV4 har kanske inte det här kravet med balans och sans i sin rapportering som public service har”, säger Babben Larsson.
Foto: Foto: MAGNUS SANDBERG
”TV4 har kanske inte det här kravet med balans och sans i sin rapportering som public service har”, säger Babben Larsson.

Babben Larsson ryter till mot ”Nyhetsmorgon” i TV4.

Komikern har tröttnat på det hon tycker är ett romantiserande av alkohol.

– Jag har levt nära många människor som gått under av alkohol, säger hon.

Foto: Foto: TV4
Frithiofsson.

Babben Larsson har själv suttit i morgonsoffan med ett glas vin.

– Jag som hatar vin fick ett glas i handen, jag ifrågasatte ganska kraftigt varför jag skulle sitta där och försöka smutta på det där. Men

att alla dricker vin verkar vara självklart, säger hon.

Enligt henne själv dricker hon högst 4–5 öl om året.

– Det beror på att jag har levt nära många människor som gått under av alkohol. Dessutom är jag förälder, varför inte avstå de här åren när ungarna är tonåringar och ska ut i vuxenvärlden? Om det händer ungarna något är det väl jävligt bra om du är nykter och kan rycka ut och hämta dem.

Tipsar om alkoholfritt

Bengt Frithiofsson, som leder vinprovningarna, menar att man alltid försöker tipsa om alkoholfria vinalternativ.

– I ”Nyhetsmorgon” handlar det om ren konsumentupplysning. Sen är det inte vår uppgift att se till att svenska folket håller sig nyktra, det får de faktiskt se till att göra själva.

Det var i en krönika i Aftonbladets lördagsbilaga ”Härligt hemma” som Babben Larsson först förde fram sin kritik. ”Inte ett ljud om att fler unga blir alkoholister. Inga rapporter om den höga andel mördare, misshandlare och våldtäktsmän som är berusade. Bara trivsel och njutning med en älskad drog. Skål!”, skrev hon bland annat.

”Inget råsupande”

– Det känns som om det är ett ensidigt hyllande av alkohol och vad den har för fördelar. Men TV4 har kanske inte det här kravet med balans och sans i sin rapportering som public service har, säger hon.

Andreas Haglind, chef för ”Nyhetsmorgon”, tycker att man tar sitt ansvar.

– Vår vinprovning är med måtta och så långt ifrån något råsupande man kan komma. Sen finns det avigsidor med alkohol som vi rapporterar om i nyhetssändningar.

Publicerad: