Mejla

Kristina Kappelin

Briatore offras – det här stinker komplott

Publicerad:
Uppdaterad:

Om intriger, pengar, lågkonjunktur och maktspel, handlar den märkliga historien om hur Flavio Briatore är den enda som får betala för Renaults fusk i F1.

Flavio Briatore.
Foto: AP
Flavio Briatore.

I den allmänna dekadens som råder, är det väl inte att förvånas över att även Formel 1 befinner sig i malströmmen. Just nu ser det riktigt illa ut för Flavio Briatore.

I Italien är han superkändis, på grund av sin otroliga livshistoria. Han började som handelsresande i babykläder, frisörmodell och skidlärare och slutade som team manager för ett av Formel 1:s bästa stall, Renault.

För bara några månader sedan var han fortfarande lyckans guldgosse. Vid 59 års ålder liknar han visserligen mer sin gamla moster Genoveffa än den playboy han har rykte om sig att vara. En av hans mer kända flickvänner är Naomi Campell. Men nu har han gift sig och ska snart bli far. En mans åldrande brukar för övrigt inte vara något problem för hans attraktionskraft i Italien, bara han har pengar.

Men nu har turen vänt och den värld som gjort Flavio Briatore till den vandrande framgångssaga han är, håller på att förinta honom.

Livstids avstängning

Ungefär så här ligger det till:

I juli erkände den före detta Renault-föraren Nelsinho

Piquet att han körde av banan i GP i Singapore 2008 för att bädda för stallkamraten

Fernando Alonsos seger.

Piquet pekade ut Briatore som mannen bakom planen, tillsammans med Renaults tekniske direktör Pat Symonds. För en vecka sedan dömde det Internationella Bilsportsförbundets (FIA) Briatore till livstids avstängning. Symonds fick fem år, Renault två års villkorlig avstängning, det vill säga ingen avstängning alls, bara en liten bock i kanten. Piquet och Alonso kan lämna händelsen bakom sig som två rena små lamm. Inga följder över huvud taget.

Man baxnar. Jag hyser inga särskilt varma känslor för Briatore, men det här stinker komplott lång väg. Varför ska han ensam ta skulden för något som förmodligen alla inblandade parter visste?

Faktum är att det inte fanns några bevis mot Briatores fram till några dagar före FIA:s ”rättegång”. Då dök plötsligt ett mystiskt vittne upp, som bekräftade den italienske team managers skuld. Ingen har sett skymten av denne hemlige sanningssägare, utanför FIA:s innersta krets. Fler än en misstänker att han/hon inte existerar i sinnevärlden.

Men FIA behövde en syndabock och Flavio med sin yviga livsstil, har säkert retat upp många genom åren. Briatore var dessutom med om att skapa FOTA (Formula One Teams Association) 2008, som försvagar både FIA:s och Formel 1:s starke man Bernie Ecclestones järngrepp om sporten.

Varken FIA:s ordförande Max Mosley eller Bernie

Ecclestone framstår som föredömen för öppenhet och fair play. Mosley hade sin egen lilla skandal förra året, när det kom ut att han deltagit i en nazi-inspirerade SM-orgie. Men Mosley är som en teflonpanna. Inget bränner vid.

Har inte råd att förlora Renault

Misstankarna i Italien är nu att Mosley har gjort upp med Renault om att rädda stallet genom att offra Briatore. I en lågkonjunktur har Formel 1 inte råd att förlora ett team som drar in stora sponsorpengar och ger arbete åt 700 personer. Att Flavio Briatore försvinner ut i kulisserna, är däremot inget större problem. Han är visserligen 1990-talets mest framgångsrika team manager jämte Jean Todt. Men någon av de inblandade har säkert en ny kandidat till Renault i bakfickan.

Och Briatore? Inte typen som sitter och lipar precis. Han kan överklaga till FIA och han kan överklaga i ”vanlig” domstol. Det kommer han säkert att göra också. Under tiden förbereder han sin hämnd.

Av: Kristina Kappelin

Publicerad: