Klart boka New York – för bara 2 200 kr

Av: Susanne Wixe

Publicerad:
Uppdaterad:

31 maj lyfter Norwegians första Dreamliner från Stockholm

Det är ett halvår kvar till första avgången – men nu har Norwegian släppt biljetterna till de första lågprisflygen med nya Dreamlinern från Skandinavien till New York.

Tur och retur för bara 2 200 kronor är förstås ett superpris – den som vill ha med sig ett bagage och äta ombord får lägga till ytterligare en tusenlapp för hela resan.

Norwegians vd Björn Kjos.

Norwegians vd Björn Kjos presenterade stolt lågprisbolagets nya långdistanssatsningar till såväl New York som Bangkok.

– Dagens lansering är en viktig milstolpe i Norwegians historia, säger Norwegians vd Bjørn Kjos.

Presentationen, som hölls i Oslo, direktsändes även på webben och avslutades med att bokningssystemet öppnades för biljettköp. Kort efter detta blev bokningssidan överbelastad, hela sajten kraschade och bolaget tvingades ta ner den under flera timmar. När den så småningom blev tillgänglig igen hade många av de billigaste biljetterna redan bokats.

De nya direktlinjerna kommer att trafikeras av Boeing 787 Dreamliner, världens modernaste flygplan. Norwegians plan byggs just nu på fabriken i Seattle, och de första tre flygplanen levereras i april 2013, ytterligare fyra levereras 2014 och ytterligare ett 2015.

Billigast hittills

Norwegians första flyg med Dreamlinern blir rutten Oslo-New York den 30 maj, dagen därpå lyfter första planet Stockholm-New York.

Biljettpriserna från Stockholm börjar på cirka 2 200 kronor – men då ingår vare sig bagage eller mat ombord. För ytterligare en tusenlapp tur och retur får du dock både ock, vilket ger ett biljettpris på 3 200 kronor.

Vill du dessutom bestämma din egen sittplats får du lägga till ytterligare 229 kronor per sträcka.

Vill man ha "hela paketet" köper man till ett så kallat Plus-paket för 499 kronor per sträcka.

Motsvarande resa med till exempel SAS kostar i juni cirka 6 200 kronor.

Nästa stopp: Bangkok

I juni startar Norwegian sedan nästa långdistanslinje med Dreamlinern, då till Bangkok. Från Oslo lyfter första flyget redan 1 juni, från Stockholm den 20 juni.

Biljettpriser: från 3 400 kronor utan något alls – med mat och bagage cirka 4 500 kronor tur och retur, vilket är minst en tusenlapp billigare än vad det tidigare varit möjligt att boka, då dessutom ofta med minst en mellanlandning.

Norwegians nya långlinjeflotta kommer att ha sin bas i både Bangkok och New York, alltså inte hemma i Skandinavien.

Miljömässigt är planet dessutom en vinnare – det förbrukar 17 mindre ton i bränsle mellan Skandinavien och USA samt 24 ton mindre till Bangkok jämfört med en Airbus 330-200.

De första veckorna kommer det att vara två avgångar i veckan Stockholm-New York, måndagar och fredagar. Från slutet av juni läggs ytterligare en avgång på onsdagar till.

Till Bangkok blir det avgångar tisdagar, torsdagar och lördagar.

Nya sommarlinjer

Norwegian har även presenterat sina nyheter för sommaren 2013. Då börjat bolaget flyga från Arlanda till franska Korsika, Pisa i Italien och Burgas i Bulgarien.

Dessutom börjar man med start i april 2013 att flyga från Arlanda direkt till Orly-flygplatsen i Paris, sex dagar i veckan.

Publicerad: