Bildts oro för ryska upprustningen

Av: Anette Holmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Utrikesminister Carl Bildt (M) ställer sig nu på samma sida som Folkpartiledaren Jan Björklund i synen på Ryssland.

I årets utrikesdeklaration slås fast:

– Ledningen tycks prioritera modernisering av de väpnade styrkorna framför modernisering av det ryska samhället.

Regeringens splittring i Rysslandsfrågan kritiserades av oppositionen i riksdagsdebatten.

Carl Bildt.
Foto: LEIF R JANSSON/SCANPIX
Carl Bildt.

På onsdagsmorgonen diskuterades ”Utrikesdeklarationen 2013”i riksdagen. Carl Bildt inledde med att läsa upp årets ställningstaganden i utrikespolitiken.

I dokumentet ägnas ett avsnitt åt utvecklingen i Ryssland. Frågan är brännande och har sedan tidigare orsakat splittring internt i regeringen.

Björklund mot Reinfeldt

I början av veckan gick Folkpartiledaren Jan Björklund ut och deklarerade att han vill avsätta mer pengar till det svenska försvaret från 2015 och framåt – med hänvisning till den ryska upprustningen. Han vill fördubbla armén, köpa patriotmissiler och organisera brigader på strategiska platser i Sverige.

Uttalandet gick stick i stäv med vad statsminister Fredrik Reinfeldt deklarerat. Han har tidigare kallat försvaret för ett ”särintresse” som i budgetsammanhang ska vägas mot andra myndigheters behov. Och om hotet från Ryssland har han sagt att "det måste analyseras" innan man tar ställning.

Bildt oroas

När Carl Bildt presenterade Utrikesdeklarationen 2013 tycktes han dock vara inne på samma linje som FP-ledaren i synen på Ryssland. Detta mot bakgrund av skrivningarna i årets dokument:

"samtidigt ser vi med stigande oro på att respekten för att de mänskliga rättigheterna försvagas, att utrymmet för det civila samhället krymper och att ledningen tycks prioritera modernisering av de väpnade styrkorna framför modernisering av det ryska samhället."

Det är en skärpning av skrivningarna om Ryssland från förra årets deklaration.

Oppositionen kritisk

Regeringens företrädares skilda hållning i frågan ägnades stor uppmärksamhet i riksdagsdebatten på onsdagsmorgonen.

Socialdemokraternas utrikestalesperson Urban Ahlin undrade var regeringen egentligen står i frågan om Ryssland: Är landet ett hot eller inte?

Men också Bodil Ceballos (MP) i frågasatte regeringen:

– När det gäller försvarspolitiken är det hela havet stormar, sa hon.

På en presskonferens efter riksdagsdebatten ville Carl Bildt inte säga om han liksom Björklund vill öka försvarsutgifterna i Sverige. Han menade att det var en fråga som ska avgöras i den pågående försvarsberedningen.

Om hotet från Ryssland sa han att han är särskilt oroad av att landets ledning prioriterar ett starkare försvar i stället för satsningar på till exempel sjukvård.

Publicerad: