Inrikes

Ny kommunikationschef hos M

Stockholm. Moderaterna har utsett en ny kommunikationschef, Hanna Bergholm, som senast kommer från datingsajten Match.com. "Avpolitiserande" säger statsvetaren Svend Dahl.

Enligt partisekreteraren Kent Persson är Hanna Bergholm, senast marknadsdirektör på Match.com, expert på att målgruppsanpassa budskap.

– Det kommer också att vara en bärande del av vår strategi, sade Persson vid en pressträff.

Enligt Persson är det avgörande för att Moderaterna ska bli större att man kan bredda sig och blir mer relevant för olika grupper med mer direkta budskap. På frågan om det inte riskerar att bli ett smörgåsbord av det hela, svarar Persson:

– Politiken är rätt mycket ett smörgåsbord.

Hanna Bergholm säger att hon röstat på Moderaterna men helt nyligen blivit medlem.

– Det finns mycket som har gjorts bra men jag brinner särskilt för kvinnorna. Där kan vi bli mycket bättre, säger hon.

Svend Dahl, doktor i statsvetenskap, tycker att Moderaternas rekrytering är ett logiskt steg i partiets utveckling.

– Det är en väldigt tydlig illustration till hur politiken avpolitiseras. Politik har tidigare varit en väldigt specifik typ av produkt, om man ens ska tala om produkt. Det har handlat om idéer som man försöker vinna stöd för. I dag har partierna blivit varumärken för ganska likartade produkter, och då blir marknadsföringen av politik ungefär som marknadsföringen av vilken produkt som helst, säger han till TT.

– På så sätt blir det helt logiskt att man rekryterar någon som inte har en politisk bakgrund utan som har en marknadsföringsbakgrund. Allt mer av politiken, och inte minst hos de nya Moderaterna, har kommit att bli på det sättet att det inte är idéerna man går till val på utan man vill ha förtroendet att administrera Sverige, säger Svend Dahl.

TT