Kojefors seger: Vi får bo ihop

Av: Mikael Hellmyrs

Publicerad:
Uppdaterad:

Fick efterlängtat besked

TILLSAMMANS IGEN  – Jag är faktiskt förstörd av gläjde. Jag trodde inte på denna lösning och när jag fick reda på det grät jag faktiskt och det har jag inte gjort sedan, ja herregud jag vet inte när, på flera år. Men då kom allt på en gång. Har svårt att fatta att det är sant, säger Arne.
Foto: STEFAN JERREVÅNG
TILLSAMMANS IGEN  – Jag är faktiskt förstörd av gläjde. Jag trodde inte på denna lösning och när jag fick reda på det grät jag faktiskt och det har jag inte gjort sedan, ja herregud jag vet inte när, på flera år. Men då kom allt på en gång. Har svårt att fatta att det är sant, säger Arne.

Arne Kojefors, 94, har brutit samman.

Nu av glädje.

Efter sju sorger och femtioelva bedrövelser – nu får paret Kojefors leva tillsammans. Under helgen går flyttlaset.

– Jag grät av glädje när beskedet kom. Tack Aftonbladet, ni har gått i bräschen, säger Arne.

Aftonbladet har i en serie artiklar rapporterat om makarna Kojefors kamp mot byråkratin inom äldrevården. Arne, 94, och Gunnel, 86, har tillsammans med barnen Peter och Ann-Christin stångat sig blodiga för att slippa delas upp på olika vårdboenden i Eskilstuna.

"Kan knappt tro det"

Parets sista önskan i livet har varit att få leva de sista åren tillsammans – i går blev de bönhörda. När Aftonbladet talar med Arne är han ”djupt djupt tagen”. Det första han säger är:

– Tjenare, bra du ringer. Jag och Gunnel kommer att få bo ihop, nu är det klart. Jag är så glad och lycklig att jag inte hittar orden. Jag kan knappt tro att det är sant. Phuuuu.

Paret Kojefors erbjöds ett boende förra veckan, men tackade då nej. Men sedan, när de tittade på Lagersbersgsgården strax utanför Eskilstuna, föll allt på plats. Här kände paret att de kunde få sina sista ljuva år tillsammans.

Fantastisk lösning

– Det är ett jättefint, stort parboende, med rejäla ytor där de enkelt kan träffas och umgås dagligen. Dagen börjar med att de får äta frukost tillsammans och sedan kan de fortsätta umgås. Det finns tv, sällskapsrum, ja det mesta där, säger dottern Ann-Christin Larsson.

– Mamma kommer att bo strax nedanför pappa. Det här en fantastiskt bra lösning.

Gunnel ska bo på särskilt boende, Arne på äldreboende. Inte riktigt som i samma lägenhet men så pass nära det kan bli, intill varandra och under samma tak.

"Grät av glädje"

– Jag är faktiskt förstörd av gläjde. Jag trodde inte på denna lösning och när jag fick reda på det grät jag faktiskt och det har jag inte gjort sedan, ja herregud jag vet inte när, på flera år. Men då kom allt på en gång. Har svårt att fatta att det är sant, säger Arne.

När Aftonbladet och sedan andra medier började att rapportera om paret Kojefors sattes en enorm boll i rullning. Medarbetare blev nerringda och mejlkorgar svämmade över när engagerade personer hade åsikter om behandlingen av våra äldre. ”Kränkande”, ”skandal”, ”skärpning” var vanliga ord.

Statsråd hörde av sig och ville lagstifta så att gamlingar får fortsätta bo tillsammans livet ut. Facebookgrupper bildades för Arne och Gunnel och namninsamlingar startades, exempelvis satte läsarna press på politiker. Aftonbladet kunde överlämna ca 19 000 namnunderskrifter till kommunstyrelsens ordförande Hans Ekström (S) – namnen samlades in på bara fyra timmar. När känslorna blev för starka hos hotades också lokalpolitiker.

Otäcka karlar har skrämt Gunnel

För familjen Kojefors går nu flyttlaset i helgen. På söndag flyttar Arne in och på måndag Gunnel.

För demenssjuke Gunnel blir det nu skönt att äntligen slippa de otäcka karlar som med jämna mellanrum kikat in i hennes rum på korttidsboendet och skrämt henne ordentligt. Arne har varit frustrerad som inte kunnat vara där och skydda sin kvinna sedan 63 år. Nu är den tärande ovissheten äntligen över.

– Det har varit otroligt jobbigt för oss alla, även för barnen. Det är alldeles utmärkt att ni på Aftonbladet går i bräschen och har drivit det här hela tiden, det tycker jag. Ni har gjort ett otroligt arbete med att påverka makthavarna, säger Arne.

– När ni kommer hit, då bjuder jag på kaffe!

Då tar vi med fikabrödet.

– Haha, tackar, tackar.

Publicerad: