Ensam i t-shirt – ”vansinnigt kallt”

avPer Bohman

1 av 6

Minusgrader och kalla vindar.

Då tog Sebastian Larsson beslutet att spela i t-shirt.

– Ett felbeslut. Det var vansinnigt kallt, säger mittfältaren efter 1–0 mot Vasalund.

– Det är brittiskt! utbrister Rikard Norling.

Om arbetsmiljöverket kontrollerade allsvenska fotbollsspelares arbetsmiljö mer aktivt hade de satt Skytteholms IP i blockad när Vasalund tog emot AIK för säsongens första träningsmatch. En arktisk svinkyla har nämligen dragit in över Stockholm.

Larsson – ensam i t-shirt

Spelarna drar förstås på sig vantar, underställ och tjocka tröjor när det vankas match i den här väderleken? De allra flesta, ja. Men inte planens överlägset mest rutinerade spelare. Som ensam AIK-spelare körde Sebastian Larsson i en tunn, kortärmad matchtröja och bara armar trots minusgrader. Från läktaren såg det hemskt ut – och Larsson kunde bara hålla med efter att han och resten av A-laget bytts ut i paus.

Norling: ”Brittiskt!”

– Det var kanske ett felbeslut. Det kändes okej i början, inte alls så farligt. Men sen blev det vansinnigt kallt. Det borde ju vara tvärtom. Men dra inga växlar av att jag bara hade t-shirt på mig, för det var nog sista gången, säger Larsson och fortsätter:

– Kul att komma igång. Men det var kallare än man vant sig vid. Jag är ju van vid att träningsmatcher spelas på sommaren!

Rikard Norlings synpunkter?

– Det är brittiskt!

Kan det inte vara dumt då – i den här kylan?

– Det vet jag inte. Han vet vad han gör och är en vuxen människa. Dessutom har han spelat på en nivå som är högre än vad både du och jag varit med om.

Hussein avgjorde

Matchen då? AIK såg mest fajten som ett sätt att få upp kondition och tempo i de stela kropparna. Passningsspelet var okej i den första halvleken och som ett träningspass höll det säkert god klass. Som underhållning var det däremot inte lika festligt. Ett bolltryggt Vasalund kunde hålla undan i den första halvleken och AIK kom inte närmare ett mål än en superchans från Stefan Silva. Helt fri i straffområdet lyckades inte Silva, som fick chansen i ”Kristoffer Olsson-rollen”, att placera in bollen i mål efter ett inspel från en pigg Daniel Sundgren.

Ett mer reservbetonat AIK lyckades dock spräcka nollan efter paus. Spelskicklige mittfältaren Bilal Hussein, 18, blev därmed matchens enda målskytt. Hussein var med i AIK:s seniortrupp hela förra säsongen men fick få chanser i a-laget.

ARTIKELN HANDLAR OM