Spellista: Den tuffaste musiken från januari

Av: Mattias Kling

Publicerad:
Uppdaterad:
Tribulation har redan nu gjort en skiva som kommer befinna sig i toppen då det är dags att summera musikåret 2018.
Foto: ESTER SEGARRA
Tribulation har redan nu gjort en skiva som kommer befinna sig i toppen då det är dags att summera musikåret 2018.

SPELLISTA. Bara en månad har gått på 2018 – och redan kan en av årets absoluta toppskivor ha släppts.
Här får du ett smakprov från den, tillsammans med 95 andra färskinglåtar.

I mitt sista inlägg i fjol tog jag upp skönheten och det avslappnade i att jag, för första gången på nära nog 20 år, inte ämnade summera musikåret via en konventionell topplista. Inte för att jag på något sätt anser att sådana listor är vare sig onödiga eller irrelevanta utan för att det just där och då kändes befriande att inte rangordna de gångna prestationerna sinsemellan och i stället låta musiken tala för sig själv – utan att konkurrera om eventuella pallplatser på topp 20-listan.

Om jag ger mig själv samma frihet i december i år låter jag vara osagt men om jag faller åter i gamla hjulspår vet jag redan nu en skiva som med största sannolikhet kommer att sniffa på det absolut översta skiktet.


Precis så bra är nämligen Tribulations fjärde album ”Down below”. Skivan, som släpptes förra fredagen, har redan hyllats av Sofia Bergström i en entusiastisk fyrplusrecension men nu känner jag mig tvingad att stämma in i hyllningskören. För även om Arvika-gruppen redan tidigare visat sig kapabel till stordåd är det först nu alla bitarna fogas ihop till en dödsstark enhet.

Vissa skulle säkert vilja sortera in ensemblens mörka toner i death metal-facket men det är att göra det alldeles för enkelt för sig. För även om sångaren och basisten Johannes Andersson har en genretypiskt skrovlig vokal framställning hämtar musiken snarare kraft från mer oväntade håll än gamla repiga vinylkakor med Morbid Angels eller Entombeds loggor på omslaget. ”Down below” är en mångfacetterad häxbrygd där influenser från gothrock, klassisk heavy metal, folkmusik och elektroniskt porlande spritsas ut över den undergångsvarslande grunden. Allt presenteras på ett så moget sätt att Tribulation utan tvekan bevisar att de är redo för klivet upp i hårdrockens elitserie, även sett ur ett internationellt perspektiv.


Att välja blott ett spår från denna genomgoda fullängdare var sannerligen ingen smal sak men på spellistan här nedanför hittar ni den melodiladdade ”Cries from the underworld” – Adam Zaars och Jonathan Hulténs gitarrarbete är så fett att jag vill ha det som pålägg på helgfrallorna – tillsammans med ytterligare 95 låtar jag tycker att ni borde ha koll på från den nyss avslutade månaden. Och det är knappast något dåligt gäng som trängs sida vid sida i denna mer än sju timmar långa låtkavalkad. Förutom första singeln från Judas Priests efterlängtade marssläpp ”Firepower”, ett smakprov från Machine Heads kontroversiella stilgir ”Catharsis”, ännu en ny låt från snart Sverige-aktuella supergruppen A Perfect Circle och Saxons Lemmy-hyllning ”And they played rock and roll” hittas här tufft och blandat med alla från Asta Kask, Black Label Society och Ministry till Necrophobic, CrashDiet, Turbonegro och ett solospår med Korns Jonathan Davis.

En sedvanligt brokig blandning av sött, surt och salt. Från halvhårt till brutalt, från fint till väldigt fult. Som alltid en så eklektisk samling att få lär gilla allt men alla kommer säkert hitta något som faller dem i smaken.

Ni vet hur det brukar heta:

Spela högt eller stäng av.


LYSSNA PÅ FLER MÅNADSLISTOR HÄR!


FLER SPELLISTOR HÄR!

Publicerad: