Hemla - en slät semla

Foto: Matilda Lindeblad/Johnér
MAT & DRYCK

En semla som ser ut som en vanlig slät bulle -en hemla, men döljer den smarriga fyllningen inuti. Konditorerna Peter Nordin och Per Bäckström på Wienercaféet i Stockholm uppfann hemlan 2015. Med det här receptet kan du göra dina alldeles egna ”hemla”.

Så här gör du en hemla:

  1. Krossa kardemummakärnorna i en mortel.

  2. Finfördela och lös upp jästen i kall mjölk.

  3. Blanda med allt utom smöret i jästvätskan.

  4. Knåda degen i en matberedare i 10 min.

  5. Lägg i smöret.

  6. Knåda degen ytterligare 20 min.

  7. Låt degen stå under en handduk i 20 minuter.

  8. Dela degen i 12 lika stora delar (väg gärna degen för att få dem precis lika stora).

  9. Rulla runda bullar av degen.

  10. Låt bullarna jäsa i två timmar under en bakhandduk.

  11. Pensla semlorna med ett uppvispat ägg.

  12. Grädda semmelbullarna i 12-15 min 200°C mitt i ugnen och låt svalna.

  13. Gör en lös blandning av vispad grädde, mandelmassa och vaniljkräm.

  14. Skär ett snitt på sidan av bullarna och spritsa in fyllningen.

  15. Pudra florsocker över bullarna.

Ingredienser Hemla

12 stycken

  • 50 g jäst

  • 2½ dl mjölk

  • 650 g vetemjöl

  • 2 ägg

  • 1 dl socker

  • 1 msk bakpulver

  • 2 msk hela kardemummakärnor

  • 1 tsk salt

  • 200 g rumsvarmt skivat smör

  • 1 ägg för pensling av semmelbullarna

  • Vispgrädde

  • Mandelmassa

  • Vaniljkräm

  • Florsocker

ARTIKELN HANDLAR OM