Artisterna i Metoo-statement på röda mattan

Står i solidaritet på Grammisgalan

avLouise Åström

Molly Sandén, Miss Li, Tove Lo och Lisa Ekdahl.

Det är bara några av de kvinnor som valde att gå hand i hand på Grammisgalans röda matta för att lyfta fram Metoo-rörelsen.

– Alla tjejer i branschen visar att vi håller ihop, tar hand om varandra, stöttar varandra och har fått nog, säger Tove Lo.

Under årets grammisgala dök många av artisterna upp på röda mattan med en gul blomma i handen. Anledningen var att de ville lyfta Metoo-rörelsen.

Hand i hand vandrade de längst mattan som en enad trupp. Bland de första i ledet var artisten Tove Lo.

– Det här är för musiken tystnar. Alla tjejer i branschen visar att vi håller ihop, tar hand om varandra, stöttar varandra och har fått nog, säger hon.

#Närmusikentystnar var ett stort upprop mot sexuella övergrepp som 1993 kvinnor i musikbranschen undertecknade i november.

”Patriarkatet faller”

Lisa Ekdahl bar en blomma och hade skrivit ”patriarkatet faller” vid sitt nyckelben.

– Det här är inte en prisgala utan en manifestation. Och det är när musiken tystnar och vi förenar oss alla. Vi vinner alla på ett jämlikt samhälle så det här är bara fantastiska nyheter för både män och kvinnor.

Varför har du skrivit patriarkatet faller?

– För patriarkatet faller. Och inom min livstid. Jag bara njuter och jublar.

”Flera bar blommor”

Molly Sandén påpekade hur viktigt hon tycker det är att ”vi systrar håller ihop”.

– Vi ska fan inte behöva bli diskriminerade. Det är 2018 nu. Det är jämställdhet. Kom igen.

I ledet fanns även artister som Renaida Braun, Tove Styrke, Mariette Hansson, Lisa Ajax och Sigrid Bernson. Alla artister deltog inte i det långa ledet. Dock bar de flesta blommor. Bland de som valt att smycka sina kläder med blommor fanns bland annat FO&O, Newkid, Hov1 och Eric Saade.

ARTIKELN HANDLAR OM

Grammis

MeToo

Tove Lo

Miss Li