Barnen är fredagsmysets diktatorer – och de kräver ”Let’s dance”

TV-KRÖNIKA När Viktor Frisk dansar samba till en låt från "Frost" har man inget att sätta emot som förälder.

För barn är små helgdespoter i tv-soffan – och har orimligt mycket makt i förhållande till omdöme.

Hur kan "Let's dance" fortfarande gå så bra för TV4, trots ingen nämnvärd förnyelse, sofistikation eller ja, mening?

Jo, för att det är fredag, man är trött, kanske aningen vinoptimerad, och då är ett gäng kändisar, laddade till tänderna, iklädda fräsiga kläder och placerade i en superbekant inramning – där überproffset David Hellenius säger roliga saker på uppstuds sedan 2006 och programmets andra hörnsten Tony Irving, vars svenska uttal förbättras i ungefär samma takt som drottning Silvias, låter helfestlig vad han än säger – ungefär vad man orkar belasta sin hjärna med.

Dessutom är programmet onekligen ett ruskigt väloljat tv-maskineri, där allt i princip alltid sitter där det ska. Det kan man helt enkelt inte säga något om. (Och lite förnyelse fick vi ju ändå i kväll, med programledarna i musikalnummer och Karl Dyall som gästdomare...)

Foto: Annika Berglund/TV4.

MEN (som Tony Irving brukar säga) jag tycker att vi också kan skylla på barnen.

Det går nämligen inte att överskatta hur stor makt dessa minimänniskor utan någon vidare känsla för kvalitet faktiskt har över tittarsiffrorna.

För när barn väl är så pass stora att de har börjat uppskatta familjeunderhållning – alltså några år efter den hysteriska bebisfas då man själv knappt ser på tv, utan bara sitter och stirrar tomt framför sig i soffan, om man har turen att ens få sitta ner – då blir de plötsligt despoter över fjärrkontrollen. Små fredagsmys-diktatorer som kräver chips och full bestämmanderätt över rutan. Och får det – eftersom man vill ha lugn och ro och ett glatt och nöjt barn som hänger med i snacket bland kompisarna.

Och detta har TV4 fattat bäst. SVT har såklart Melodifestivalen, under vars sex veckor långa totaldominans man som förälder dansar efter sitt barns pipa och sms-röstar på det ena usla bidraget efter det andra, medan man skäms som en hund. Men i övrigt är SVT rätt usla på familjeunderhållning. Försök att se "På spåret" eller "Skavlan" med en sexåring. Lycka till.

TV4 däremot, matar på mer eller mindre hela året, ibland både fredag och lördag, med "Idol", "Talang", "Fångarna på fortet", "Gladiatorerna" – och såklart "Let's dance".


I går dansade Viktor Frisk – känd på skolgårdar över hela Sverige som ena halvan av den geniala musikduon Samir & Viktor – en samba till en låt från "Frost". Filmen som alla under tolv har sett minst tjugo gånger.

Och detta strax efter att ledmotivet från "Vaiana" hade dundrat ut över vardagsrummet, med dansaren Calle Sterner i Maui-kjol.

Då är man chanslös som förälder.

Då är det INTE läge att fråga om man kan byta över till SVT och kolla säsongspremiären av den tanttrevliga brittiska serien "Enkel resa till Korfu" direkt, om en säger så.
Då är det bara att lägga den lilla ork man har kvar på att försöka hålla nere antalet sms-röster på en rimlig nivå.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


avKarolina Fjellborg

ARTIKELN HANDLAR OM